Gratis wasbeurt voor vieze auto's A28

Rijkswaterstaat biedt mensen wiens auto smerig is geworden door de drab op de A28 een gratis wasbeurt aan voor hun voertuig.

Ze kunnen vrijdag en zaterdag hun auto laten schoonmaken bij twee speciaal daarvoor ingerichte wasstraten in Vries en Tynaarlo. Hier worden de auto’s gereinigd met een milieuvriendelijk schoonmaakmiddel.

Automobilisten kunnen vrijdag tussen 14.00 en 20.00 uur terecht bij autobedrijf Plantinga in de Dorpsstraat 1 en bij autobedrijf Riksten aan de Energieweg 5A in Tynaarlo. De wasstraten zijn ook zaterdag geopend.

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers die niet naar de wasstraten in Vries en Tynaarlo gaan hun auto zelf te reinigen met schoon water en een ontvettingsvloeistof. Het vuil is niet schadelijk voor de lak, volgens de dienst.

Loslatende laag

Honderden auto’s zitten sinds donderdag onder de viezigheid die verbazingwekkend goed bestand blijkt tegen reguliere schoonmaakmiddelen. De smurrie is het gevolg van wegwerkzaamheden door Rijkswaterstaat op de snelweg A28 tussen Haren en Vries.

,,Het is een emulsie van onder meer zand en grind die in de nacht van woensdag op donderdag op het wegdek tussen benzinepomp Witte Molen en De Punt is aangebracht’’, legt woordvoerder Bob Kiel van Rijkswaterstaat uit. ,,Die emulsie zinkt weg in het beton, waardoor het asfalt verhardt. Deze methode is niet nieuw. In dit geval liet de emulsie los en spatte het omhoog als er een auto overheen reed. We denken dat de hevige regenval de oorzaak is, maar we weten het niet zeker. Dat zijn we nu aan het onderzoeken.’’

Bij Rijkswaterstaat zijn tot nu toe circa 200 meldingen binnengekomen. Kiel: ,,De werkzaamheden zijn voorlopig uitgesteld en de weg is schoongemaakt.’’

Nieuwe veegactie

Vrijdagavond wordt het losliggende materiaal zoveel mogelijk verwijderd van de A28. Donderdagavond gebeurde dat ook al, maar vrijdagochtend werden auto's toch weer vies.

Schadeclaims

Tientallen automobilisten dienden inmiddels via verzekeringsmaatschappij Univé een claim in. ,,We raden mensen aan in elk geval foto’s te maken’’, zegt woordvoerster Ellen de Jong. ,,Als je een all-risk verzekering hebt, verwijzen wij je door naar een schadehersteller die de hoogte van het schadebedrag vaststelt. Als je WA of WA plus hebt, adviseren we een claim rechtstreeks bij Rijkswaterstaat in te dienen.’’

BAM aansprakelijk

Kiel verwijst naar een schadeformulier op de website van Rijkswaterstaat. ,,Wij sturen alle claims rechtstreeks door naar BAM, want die is aansprakelijk.’’ Het is nog niet duidelijk om hoeveel claims het gaat.

Aannemersbedrijf BAM nam de opdracht aan. Volgens een woordvoerder werd het werk door een onderaannemer uitgevoerd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.