Grazen, kappen en maaien: negen Drentse natuurgebieden krijgen de komende jaren een beurt

Omdat stikstof een toenemende bedreiging vormt, ondergaan negen natuurgebieden in Drenthe de komende jaren herstelwerkzaamheden.

De provincie Drenthe verdeelt hiertoe 6,3 miljoen euro onder de betrokken natuurorganisaties. De provincie krijgt het geld weer van het Rijk. Door het waterpeil aan te passen, bomen te kappen en door te maaien en te begrazen moet de rijkdom aan planten- en diersoorten overeind blijven.

Komende drie jaar

De werkzaamheden moeten de komende drie jaar hun beslag krijgen. Het gaat om het Bargerveen, Holtingerveld, Fochteloëveen, Mantingerzand, Mantingerbos, Dwingelderveld, Drents-Friese Wold &Leggelderveld, Drentsche Aa en Elperstroom.

Fochteloërveen

Verantwoordelijk gedeputeerde Henk Jumelet (CDA) wil er voor zorgen dat het karakteristieke landschap overeind blijft. In het Fochteloërveen bijvoorbeeld heeft de provincie samen met Natuurmonumenten een plan bedacht om het hoogveenlandschap te herstellen. Daartoe gaan schapen grazen, worden jonge bomen weggehaald en wordt er geplagd.

De projecten maken deel uit van de landelijke aanpak van stikstof. De hoeveelheid daarvan in natuurgebieden is de laatste jaren fors toegenomen. Daardoor groeien sommige planten te hard, waardoor ze andere verdringen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.