Grillroom Jaffa in Emmen: vier weken lang om 10 uur ‘s avonds dicht

Grillroom Jaffa is de komende vier weken niet meer ‘s nachts open. Op gezag van de gemeente Emmen moet het eethuis om 10 uur ‘s avonds sluiten.

Het restaurant was tot dusver in het weekend tot in de vroege ochtend open. Reden om een tijdslimiet in te stellen is de steekpartij die in de nacht van vrijdag op zaterdag plaatshad in de grillroom aan de Hoofdstraat. Daarbij liep iemand een slagaderlijke bloeding op. ,,Dit was al het tweede ernstige incident in twee weken tijd. In beide gevallen speelde het zich diep in de nacht af. Daarom heeft de gemeente dit besloten”, legt woordvoerder Anita Klingenberg uit. Als de termijn van vier weken verstreken is gaat de gemeente met de eigenaar in gesprek. Behalve dat de zaak de komende tijd vroeger sluit, moet eigenaar Zimnako Khader Agakarim zorgen dat er na sluitingstijd geen meubilair meer buiten op het terras staat.

Agakarim deed maandagochtend aangifte op het Emmer politiebureau. Hij voelt zich vooral in immaterieel opzicht zwaar gedupeerd en stelt de daders aansprakelijk voor de schade. Op social media circuleren heftige beelden.

'Slechtste reclame die ik kan hebben'

,,Dit is de slechtste reclame die ik kan hebben”, zegt hij. ,,En het ergste is: hier kan ik niks aan doen. Ik ben een hardwerkende man”, zuchtte een aangeslagen Agakarim nadat hij op het politiebureau zijn verklaring had afgelegd.

Bedreigingen

Hij zegt de laatste tijd herhaaldelijk zowel in zijn zaak als telefonisch te zijn bedreigd. De laatste keer zaterdagochtend. ,,Er is altijd spanning. Na die vechtpartij waren wij met vier man bezig de zaak schoon te maken. Om half negen ging de telefoon. Toen ik oppakte werd ik uitgescholden voor kankermoslim en kankermongool.”

,Hardwerkend en lief. Te lief.’

Agakarim werd op het politiebureau in raad en daad bijgestaan door vriend Willem van Dijk uit Nieuw-Weerdinge en oud-personeelslid Goeran, die een jaar lang bij hem in de grillroom heeft gewerkt.

,,Een hardwerkende man. Naast het runnen van de eetzaken klust hij nog drie uur bij in een slagerij. Maar vooral een lieve man die geen vlieg kwaad doet. Te lief”, zo karakteriseert Van Dijk de man, die 21 jaar geleden als Iraakse Koerd naar Nederland vluchtte.

Drie restaurants in zes jaar

Tien jaar moest hij wachten op een verblijfsvergunning. In zes jaar tijd stampte hij drie restaurants in het Emmer centrum uit de grond. Jaffa was het eerste, daarna volgden De Kleine Griek in de Kolhoopstraat en Bab Al-Hara in de Minister Kanstraat. Laatstgenoemd pand kocht hij vorig jaar februari. Liefst vijf maanden moest hij wachten op de uitslag van een zogenoemd Bibob-onderzoek, een integriteitscreening. Agakarim: ,,Ze konden niks vinden, maar er ging wel vijf maanden kostbare tijd mee verloren.”

Tot in de kleine uurtjes

Jaffa is het enige van de drie restaurants dat in de weekends open was tot diep in de kleine uurtjes. In de nacht van vrijdag op zaterdag tot 5 uur, zondagochtend zelfs tot 6 uur. Volgens Agakarim zijn er al die jaren nauwelijks ongeregeldheden gebeurd, maar was zijn zaak vanaf begin dit jaar al een aantal keren het toneel van vechtpartijen. ,,Het zijn altijd mensen die dronken zijn die problemen zoeken.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.