Groen licht verdubbeling spoor station Emmen-Zuid

Bewoners van de wijk Rietlanden in Emmen zijn vergeefs naar de Raad van State gestapt tegen de spoorverdubbeling bij het NS-station Emmen-Zuid.

De Raad van State wees hun bezwaren tegen het bestemmingsplan woensdag af. De extra spoorrails wordt 600 meter lang en komt te liggen tussen het bestaande spoor en de woningen die daar langs staan. Er komt ook een tweede perron.

Wijkbewoners werden ‘overdonderd’ door verdubbeling spoor Emmen-Zuid
Lees verder

Overdonderd

De omwonenden waren naar eigen zeggen overdonderd toen in 2014 de plannen van Prorail voor een spoorverdubbeling bekend werden. Het station Emmen-Zuid is nog maar een paar jaar oud. De bewoners willen dat het extra spoor aan de andere kant van de bestaande spoorlijn wordt gelegd.

Van de Raad van State hoeft dat niet. De afstand tussen de woningen en het nieuwe spoor wordt zo’n twintig meter. Daar komt geen onaanvaardbare geluidoverlast of trillinghinder van, aldus de hoogste bestuursrechter.

Veel overlast

Wijkbewoners zeggen dat dertien gezinnen veel overlast krijgen van langsrijdend treinverkeer. Volgens onderzoek krijgen vier woningen in ieder geval meer trillingen dan toegestaan. Over deze vier woningen zegt de Raad van State dat het om incidentele overschrijdingen van de norm voor trillingen gaat.

Maatregelen zijn wel mogelijk maar die helpen maar heel weinig of ze zijn te duur. Nu de Raad van State het bestemmingsplan Delftlanden station Emmen-Zuid definitief geldig heeft verklaard kan de gemeente aan Prorail een vergunning verlenen voor de aanleg.

Emmen zet spoorplan bij station-zuid door
Lees verder
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.