Groen licht voor aanpak centrum van Zuidlaren

De Albert Heijn in Zuidlaren, op de plek waar in elk geval ook de Aldi graag naar toe wil. Foto: DvhN

De aanpak van het centrum van Zuidlaren is weer een stap verder. De gemeenteraad van Tynaarlo steunde dinsdag in meerderheid de plannen voor de herontwikkeling van het dorp.

De beraadslagingen hadden dinsdag weer veel voeten in aarde. Nadat de raad al twee lange avonden aan het onderwerp hadden besteed, waren er dinsdag weer twee langdurige schorsingen nodig, waarbij fracties achter gesloten deuren bespraken welke veranderingen zij nog in het voorstel wilden aanbrengen.

Drie supermarkten verspreid over het dorp

Het plan gaat in grote lijnen door zoals de wethouders René Kraaijenbrink (Leefbaar Tynaarlo) en Pepijn Vemer (D66) het hebben voorgesteld. Het centrum moet een grote facelift krijgen, drie supermarkten krijgen verspreid over het dorp elk een locatie. Daar moeten ze als publiekstrekker dienen, zodat ook de omliggende speciaalzaken er van profiteren. De locaties zijn het voorterrein van de Prins Bernhardhoeve (PBH), de huidige Jumbo-locatie en de plek aan de Stationsweg 33, waar tot voor kort Albert Heijn zat.

VVD, D66 en Gemeentebelangen willen een wat ruimere invulling van het begrip publiekstrekker. De supermarktpartijen hebben geen belangstelling voor de Stationsweg 33, daarom vinden de drie partijen het ook prima als er een andere publiekstrekker komt. Het gaat er om dat er reuring ontstaat op die locatie, redeneerden zij. Het amendement haalde het echter niet.

Gecompliceerde onderhandelingen

De wethouders kunnen nu dus verder met hun plannen. Dit betekent dat zij het met de supermarktpartijen Albert Heijn, Jumbo en Aldi eens moeten worden over hun plek in het dorp. Dit levert gecompliceerde onderhandelingen op. Er ligt nog een intentie-overeenkomst tussen het vorige gemeentebestuur en de drie supermarkten, dat er in voorziet dat ze alle drie naar het PBH-terrein kunnen. Volgens wethouder Kraaijenbrink kan de gemeente hier echter wel onderuit.

Verder heeft Albert Heijn net een tijdelijke winkel geopend op het PBH-terrein. De vergunning hiervoor is al jaren geleden verstrekt. Nu moet de gemeente de supermarkten een gelijk speelveld bieden en moeten ze dus alle drie de kans krijgen zich op de PBH-locatie te vestigen.

Woningbouw op achterkant PBH-terrein

Het centrumplan behelst echter meer dan alleen de locaties voor de supermarkten. Het gaat ook over woningbouw op de achterzijde van het PBH-terrein. Wethouder Kraaijenbrink gaf eerder al aan dat de plannen met de woningbouw los van de supermarktplannen ontwikkeld kunnen worden. De vrees leeft in de raad dat er nog langdurige (juridische) procedures komen met de supermarkten. Die zouden ook de woningbouwplannen lang kunnen tegenhouden.

De gemeente heeft in 2018 langdurig overlegd met inwoners, ondernemers en deskundigen. Niettemin waarschuwde de Klankbordgroep Zuidlaren dat er nog onvoldoende draagvlak is in het dorp. Zij vroeg de raad vorige week nog de beslissing over het plan uit te stellen.

Raadslid Jurryt Vellinga van de grootste collegepartij Leefbaar Tynaarlo is echter blij met de collegeplannen. „Er ligt nu een mooi voorstel, na een lange periode waarin we niet succesvol waren met de herontwikkeling van het dorp. Ik kijk uit naar de nadere plannen voor het dorp, waarover we verder kunnen debatteren.”

menu