GroenLinks Hoogeveen wil dat Rijk meer vluchtelingen stuurt

GroenLinks vraagt burgemeester en wethouders van Hoogeveen actief bij de rijksoverheid te pleiten voor de opvang van meer vluchtelingen. ,,Het plaatselijke asielzoekerscentrum staat half leeg’’, stelt de partij.

GroenLinks wijst op de beelden en berichten die bijna dagelijks binnenkomen van duizenden vluchtelingen die onder vaak schrijnende omstandigheden in opvangkampen in Griekenland zitten. Hier verblijven zo’n 60.000 mensen, vooral uit Syrië.

Van deze groep moet Nederland volgens internationale afspraken 3800 personen opnemen. GroenLinks wijst op de beschikbare ruimte in de voormalige gevangenis De Grittenborgh in Hoogeveen. ,,Dat heeft een capaciteit voor ongeveer duizend vluchtelingen. Eind september woonden er nog 560 asielzoekers.’’

Van de 3800 vluchtelingen die Nederland in twee jaar van Griekenland zou overnemen, zijn na het eerste jaar nog maar 660 geplaatst. De omstandigheden in de opvangkampen worden als zeer ernstig omschreven in rapporten van organisaties als Amnesty International.

,,Veel mensen zitten in tenten. Die zijn niet afgesloten, er zijn geen douches. Vrouwen en minderjarigen lopen onaanvaardbare risico’s. Er is een tekort aan medische zorg, sanitairer en drinkwater’’, somt duo-raadslid Ben Buskes van GroenLinks op. ,,Laat Hoogeveen naoberschap tonen en opvang aanbieden.’’

Het azc in die plaats is sinds begin vorig jaar in gebruik. Half februari 2015 arriveerde de eerste bus met nieuwe bewoners van de voormalige gevangenis (foto).

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.