GroenLinks weer boos over klussen in broedseizoen

GroenLinks is boos op burgemeester en wethouders van Assen. De partij trekt voor het derde achtereenvolgende jaar aan de bel over werkzaamheden in de natuur tijdens het broedseizoen.

Deze keer wijst GL op een klus op de Noorderbegraafplaats, waar een actie van de Vrienden van het Asserbos een stokje voor stak. Vorig jaar trok de partij aan de bel over werkzaamheden in het broedseizoen op terreinen aan het afwateringskanaal en in 2014 aan het Havenkanaal.

,,Is er een structureel probleem op dit punt? Achten B en W zich niet gehouden aan de Flora- en Faunawet? Waarom plant Assen dit soort werk niet ergens in september?’’, wil GroenLinks weten, en als slotakkoord: ,,Hoe groot is de kans dat we volgend jaar opnieuw deze vragen moeten stellen?’’

De partij wijst er nog eens op dat alle broedende inheemse vogels en hun nesten wettelijk beschermd zijn. Het broedseizoen verschilt per soort. Waar sommige vogels al beginnen in februari (blauwe reiger en bosuil), werken bepaalde (zang-)vogels nog in augustus aan gezinsuitbreiding.

,,Plan verstorende werkzaamheden dus tussen half augustus en half februari’’, herhaalt GL het advies van de Vogelbescherming. ,,Twee keer trok het college het boetekleed aan en beloofde beterschap. Daarom verbaast het geplande kap- en snoeiwerk op de Noorderbegraafplaats ons zeer.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.