Ambtenaren schreven in een adviesnota dat Aa en Hunze de opwarming van het klimaat feitelijk niet onderschrijft

GroenLinks-wethouder Aa en Hunze erkent: collegebrief waarin gemeente de opwarming aarde ontkent vooraf niet gelezen

Ambtenaren schreven in een adviesnota dat Aa en Hunze de opwarming van het klimaat feitelijk niet onderschrijft

Wethouder Co Lambert (Aa en Hunze) heeft de tekst van een collegebrief over het Nederlandse klimaatbeleid, voordat die naar de raad werd gestuurd, niet gelezen. Daardoor miste de GroenLinks-wethouder de passage waarin Aa en Hunze formeel de klimaatverandering ontkent.

Dit bevestigt Lambert nadat DvhN een beroep op de Wet openbaarheid van Bestuur heeft gedaan over de kwestie. ,,De betreffende brief had dus ook nooit zo aan de raad gepresenteerd mogen worden.” Volgens Lambert is het door drukte aan zijn aandacht ontglipt. ,,Dat mag natuurlijk geen excuus zijn. Het is mijn verantwoordelijkheid dat ik de uiteindelijke brief niet las.”

Het college van Aa en Hunze bracht zichzelf 10 oktober in verlegenheid door een officiële adviesnota over de regionale energiestrategie, onderdeel van het Nederlandse klimaatbeleid, aan de gemeenteraad te sturen. In de nota liet de gemeente weten het klimaatakkoord niet te onderschrijven en de opwarming van de aarde in twijfel te trekken.

Weinig woorden aan vuil maken

GroenLinks-wethouder Lambert bood nog tijdens de betreffende raadsvergadering zijn excuses aan, maar wilde er verder weinig woorden vuil aan maken. De brief werd aangepast en twee weken later alsnog - zonder ontkenning van de opwarming van de aarde - door de raad geaccepteerd.

De GroenLinks-wethouder heeft zich binnen de muren van het gemeentehuis hardop afgevraagd of er ambtenaren zijn geweest die hem weg wilden hebben als wethouder, zo vertelt hij nu. ,,Mij is bezworen dat dit niet het geval is.”

Dat de passage überhaupt aan de raad is voorgelegd, komt doordat daags voor de vergadering de burgemeester en drie wethouders nog wat kleine wijzigingen in de adviesnota wilden toevoegen. ,,Dat het betaalbaar moet zijn en dat er draagvlak moet bestaan bij onze inwoners”, aldus Lambert die aangeeft dat de ambtelijke organisatie met die boodschap aan de slag is gegaan. Maar de aanpassingen die toen zijn gemaakt, staan haaks op wat het college beoogde.

Drukte

,,De aangepaste nota is op mijn bureau terechtgekomen, maar de aanpassingen heb ik door drukte niet gelezen”, zegt Lambert. ,,Dat is geen excuus, maar ik ging ervan uit dat het wel goed zou zitten. Dat is fout geweest.” Ook de gemeentesecretaris van Aa en Hunze, formeel de baas van de ambtenaren, merkte de veranderingen niet op. De wethouder heeft met de situatie in de maag gezeten, zegt hij. ,,Maar uiteindelijk is het niet echt een issue geweest in de raad.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Wet openbaarheid van bestuur
Gemeenteraad
menu