Het voormalige Groene Kruisgebouw in Odoorn wordt verbouwd tot wooncomplex. Dat is de nieuwe eigenaar, Avitec uit Nieuw-Buinen, van plan. Het bedrijf wil vier appartementen realiseren in het gebouw.

De jaren zijn gaan tellen voor het ruim veertig jaar oude gebouw: het is enorm gedateerd en kampt met achterstallig onderhoud, aldus eigenaar Ben Timmermans van Avitec. Het pand wordt daarom volledig gestript en opnieuw opgebouwd. ,,Het wooncomplex is straks dankzij zonnepanelen en luchtwarmtepompen volledig energiearm.” Het exterieur wordt gereinigd, geverfd en deels bekleed met hout.

De vier appartementen krijgen een oppervlakte van 100 vierkante meter en worden particulier verhuurd voor rond de 850 euro. Ouderen vormen de doelgroep. Voor hen is het aanbod op de lokale woningmarkt zo goed als nihil, legt Timmermans uit.

Voordat de hele transformatie van start gaat, zoekt Avitec samen met de gemeente naar vervangende huisvesting voor de twee huurders die zich nog in het pand bevinden: de bibliotheek en een verzekeringskantoor.

,,Een goede oplossing voor beide partijen heeft de eerste prioriteit. Eerder gaan wij ook niet starten met dit project. We hebben al een voorzetje gegeven voor wat betreft de bieb. Mocht dit doorgaan, dan is dat zeker een vooruitgang in vergelijking met hun huidige onderkomen.”

De aannemer heeft in de afgelopen jaren meer vastgoed aangekocht en al dan niet verspijkerd. In Odoorn werd een voormalig bedrijfspand aan de Torenweg ook al omgezet naar wonen. De vier appartementen aldaar zijn inmiddels verhuurd.

Rabobankpanden

Andere aankopen zijn de Rabobankpanden in Borger, Vlagtwedde en Scheemda. In het eerste pand komen acht appartementen. Deze worden in maart opgeleverd. Met de belangstelling zit het wel goed: volgens Timmermans is er inmiddels een wachtlijst met 26 personen.

De verbouwing van Vlagtwedde (twee woningen) zit er inmiddels op. Wat er met Scheemda gaat gebeuren, is nog niet bekend. Timmermans zegt dat er voor die locatie nog geen definitieve bestemming is gevonden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe