Groep veehouders wil rondom heel Friesland een hek plaatsen om wolf buiten provincie te houden: 'We maken ons serieus zorgen over de veiligheid van onze dieren'

Foto: Shutterstock

De stichting Wolvenhek Fryslân gaat een stukje wolfwerend hek bouwen op of bij de Friese provinciegrens. De groep Friese veehouders heeft daarvoor in ruim een maand tijd voldoende geld ingezameld, zegt voorzitter Jehan Bouma. De veehouders willen rond de hele provincie Friesland een hek plaatsen om de wolf buiten de deur te houden.

Volgens de stichting willen bestuurders graag weten hoe een wolfwerend hek op de provinciegrens er in de praktijk gaat uitzien. Daarom is besloten om een aantal kilometers hek op proef te bouwen.

Het is de bedoeling dat het proefhek ook wegen en fietspaden kruist, zodat zichtbaar wordt welke oplossing de stichting Wolvenhek Fryslân daarvoor in gedachten heeft. Waar het proefhek precies gaat komen, was donderdag nog niet bekend.

'We maken ons serieus zorgen'

De veehouders realiseren zich dat veel mensen lachen om het idee van een hek tegen de wolf rond Friesland. ,,Maar we maken ons serieus zorgen over de veiligheid van onze dieren. Wolvendeskundigen denken dat er over een jaar of twintig tientallen wolvenroedels in Nederland kunnen zijn”, aldus Bouma.

In Drenthe heeft zich een wolf uit Duitsland gevestigd. Ook is onlangs de eerste zwerfwolf in Friesland gezien.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
wolf