Groningen en Drenthe in gevaar door falende aanpak bij catastrofe kerncentrale Lingen

De kerncentrale in de Duitse deelstaat Nedersaksen, dat grenst aan Groningen, Drenthe en Overijssel, loopt gevaarlijk achter in het updaten van het plan van aanpak in geval van een catastrofe. Dat meldt de Osnabrücker Zeitung .

Als er in de kerncentrale in het Duitse Lingen, enkele tientallen kilometers over de Nederlandse grens, een ongeluk zou gebeuren, dan grijpt de beheerder naar een verouderd rampenplan.

Dat werd duidelijk na vragen van de Duitse Groenen aan de regering van deelstaat Nedersaksen. Zo is er geen lering getrokken uit de problemen in 2011 met de Japanse kerncentrale van Fukushima. Door een aardbeving en daarop volgende tsunami ontstonden explosies en dreigden kernsmeltingen. Internationaal werden daarna veel rampenplannen geactualiseerd.

Van 2 naar 5 kilometer

Met de wél aanpaste rampenplannen in andere Duitse deelstaten zouden in het geval van een ongeluk in Atomkraftwerk Emsland in Lingen alle mensen in een straal van 5 kilometer rond de centrale binnen zes uur moeten worden geëvacueerd. Maar op dit moment werkt Lingen nog met het oude rampenplan dat uitgaat van een evacuatiezone van slechts 2 kilometer.

Afhankelijk van de windrichting moet vervolgens ook, binnen 24 uur, iedereen binnen een straal van 20 kilometer in veiligheid kunnen worden gebracht. Lingen gaat er nog steeds van uit dat 10 kilometer genoeg is. In het actuele 'rampgebied' wonen 200.000 mensen, inclusief de bewoners aan de Nederlandse kant van het grensgebied.

Volgens een woordvoerder van de deelstaatregering loopt Nedersaksen weliswaar achter, 'maar is het rampenplan in de omgeving van kerncentrales van een goed niveau'.

150 storingen

Vorige maand deden Nederlandse experts een oproep aan de Duitse regering rampenplannen in de grensregio beter op elkaar af te stemmen . Gesteld werd dat de samenwerking op papier deels is geregeld maar 'waarschijnlijk niet goed zal verlopen als het daadwerkelijk tot een ongeluk komt'.

De kerncentrale Emsland is regelmatig in het nieuws. De centrale werd in 1988 in gebruik genomen. Volgens planning moet hij nog tot 2022 mee, waarna hij wordt ontmanteld. De Duitse overkoepelende organisatie van milieuverenigingen BBU heeft de afgelopen jaren al een kleine 150 incidenten en storingen geteld.

Vorig jaar werd een storing in de koelwaterpomp ontdekt. Toen werd ook bekend dat risicogroepen, zoals zwangere vrouwen, binnen een straal van 100 kilometer van Lingen preventief jodiumtabletten krijgen voor een eventuele ramp met de centrale. Groningers die ten zuidoosten van de lijn Groningen-Delfzijl wonen, vallen binnen die straal en krijgen de pillen al preventief.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu