Groningen en Drenthe leggen voorschot van 2,5 miljoen voor ‘Eelde’ op tafel

Foto: Archief DvhN/Hilbrand Dijkhuizen

De provincies Drenthe en Groningen leggen dit jaar allebei 1,25 miljoen euro op tafel als voorschot voor de luchthaven in Eelde.

In 2016 kozen de gemeenteraden en Provinciale Staten voor het investeringsscenario ‘Toegangspoort van het Noorden’. In de komende tien jaar moet in totaal 46 miljoen euro op tafel moet komen. Dit jaar is het eerste jaar en dus heeft Groningen Airport Eelde al 2,5 miljoen euro nodig voor onder meer brandweer en beveiliging, de niet economische diensten van algemeen belang (NEDAB) op de luchthaven.

De Staten van Groningen en Drenthe stemden onlangs definitief in met een toekomstige investering van 13,8 miljoen euro. Ook Tynaarlo is definitief akkoord met een bijdrage van 1,84 miljoen euro.

De andere twee aandeelhouders, de gemeentes Groningen en Assen, vergaderen na de zomer over hun miljoenenbijdrage. In Stad legde D66 daar onverwacht een bom onder, de provincie Drenthe is nog met Assen in gesprek over hun investering. Assen bezit tien procent van de aandelen, wil daar graag van af, maar op dit moment zou de gemeente daar voor moeten betalen. En daar is ze niet enthousiast over.

Met ‘het vertrouwen dat alle aandeelhouders hun bijdrage zullen leveren’ aan de totale investeringssom van 46 miljoen euro, leggen Groningen en Drenthe alvast 2,5 miljoen op tafel. Het is niet bedoeld voor het Routefonds, waarmee nieuwe vliegverbindingen moeten worden aangetrokken, of de noodzakelijk geachte investeringen in de gebouwen.

De bijdrage voor dit jaar zal later met de andere overheden worden verrekend.

De splitsing van Groningen Airport Eelde in een ontwikkelingsmaatschappij (met de NEDAB) en een exploitatiemaatschappij wordt voorbereid. Na de zomer zal de directie daar meer informatie over geven.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Vliegveld Eelde
menu