Grote brand in afvalberg Oranjedorp; brandweer verwacht tot morgen te blussen (+video)

Woordvoerder Veiligheidsregio Drenthe over brand bij recyclingbedrijf Oranjedorp

Bij afvalbedrijf B&B Afval Recycling aan de Oosterwijk Westzijde in Oranjedorp woedt een grote brand. Die is nog niet onder controle.

Legerhelikopter ingezet om te helpen bij blussen grote brand Oranjedorp
Lees verder

Bij de brand komen grote zwarte rookwolken vrij. De brandweer heeft een NL Alert verstuurd. Omwonenden wordt geadviseerd ramen en deuren te sluiten. Inmiddels heeft de brandweer de verwachting uitgesproken dat het blussen waarschijnlijk nog tot morgen duurt.

,,Gelukkig is er weinig wind, maar stel dat de wind gaat draaien'', vertelt officier van dienst Cees Bults. Hij heeft het advies gegeven voor het omgevingsalarm. ,,Als de rook wel naar woonwijken gaat, kom je in de problemen. Dat kun je beter voor zijn.'' Inmiddels is er opgeschaald naar het zogeheten GRIP-2.

De rook is in de wijde omtrek te zien. Foto: Erik Koorman

Wat is GRIP?

GRIP staat voor Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure. Dat is de benaming om duidelijk te krijgen hoe de coördinatie bij hulpverleningsdiensten (en welke mensen betrokken zijn) verloopt. Feitelijk is het een bestuurlijke opschaling die tot GRIP 5 loopt. Er bestaat ook nog iets als het GRIP RIJK die wordt afgekondigd als het een zaak van Nationale Veiligheid is geworden.

Autobanden en kunststof

Volgens aanwezigen laait het vuur steeds weer op. Er liggen veel houtsnippers en kunststof bij het afvalbedrijf

B&B Afval Recycling staat aan het Oranjekanaal. De brandweer probeert het vuur vanaf twee hoogwerkers te bestrijden. Ook zijn er vier tankwagens en materiaalwagens aanwezig. Ook op de grond zijn zo'n 50 a 60 brandweer bezig om de brand onder controle te krijgen. Er is extra pompmateriaal onderweg uit Koekange en ook de brandweer uit Meppel is opgeroepen om te helpen.

Prioriteit: omliggend groen nat houden

De prioriteit van de brandweer is momenteel om de bosschages nat te houden. ,,Anders is de ellende niet te overzien'', aldus een aanwezige brandweerman.

Afgesloten straten industrieterrein

Op het industrieterrein waar het getroffen bedrijf staat zijn de meeste bedrijven bereikbaar. Er zijn drie straten afgesloten. Dit zijn de Willem Barentszstraat, Oosterwijk Westzijde en Olivier van Noortstraat. Alle overige straten zijn bereikbaar.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.