75 hectare afgebrand bij grote heidebrand in Wateren

Foto: Jaring Rispens/Camjo Media

In Wateren woedde vandaag een zeer grote heidebrand. Vijf campings in de buurt van het Drentse dorp werden ontruimd, een blushelikopter van het leger hielp bij het blussen en een gewonde werd afgevoerd met de traumahelikopter. Er is in totaal 75 hectare grond afgebrand.

Wateren ligt in het Drents-Friese Wold. Na de eerste melding, even voor 13.30 uur 's middags, werden meerdere brandweerkorpsen opgeroepen om de heidebrand te bestrijden. Al snel werd er opgeschaald naar zeer grote brand. Korpsen uit Drenthe, Groningen en Friesland hielpen mee de brand te bestrijden. Ook boeren uit de buurt hielpen blussen. Een politiehelikopter cirkelde boven het gebied.

loading

Blushelikopter

Ook werd er een blushelikopter ingezet. Het ging om een Chinook-blushelikopter van Defensie. Die kan 10.000 liter water in een keer naar beneden storten.

loading

Moeilijk te blussen

Jacco Rodemond van de Veiligheidsregio Drenthe legt uit waarom de brand zo moeilijk te bestrijden is:
 

loading  

Campings ontruimd

In de directe omgeving liggen meerdere recreatieparken en campings. Vijf campings, met daarop tussen de 1500 en 2000 gasten, werden ontruimd. Eén persoon zou op de camping onwel zijn geworden naar aanleiding van de brand. Die is met een traumahelikopter afgevoerd naar het ziekenhuis. Hoe het met die persoon gaat, is onbekend.

Om 18:00 was de brand onder controle en kon worden begonnen met nablussen. Rond 21:00 konden mensen terug naar hun camping.

loading

Statement van de burgemeester

Nadat de brand onder controle was, kwam de burgemeester met een statement:

“Onze grote dank gaat uit naar campingeigenaren en -gasten voor hun doortastende en snelle optreden, in het bijzonder naar de fietser die de brand gemeld heeft. Mensen uit de omgeving hielpen ook mee, bijvoorbeeld loonwerkers die water brachten en mensen die spontaan opvang aanbieden. Ze hebben er alles aan gedaan om mensen te helpen, ze hebben ook goed gezorgd voor hulpverleners ter plaatse. Mooi om te zien hoe iedereen naar elkaar omziet en elkaar helpt: in Drenthe noemen we dat noaberschap.”

loading

Vlak bij woningen

Het vuur kroop, volgens DvhN-verslaggeefster Renate Winkel, naar een woonboerderij. ,,Het vuur is op 100, maximaal 200 meter verwijderd van die boerderij.'' Het gebied dat in brand staat was om 14.00 uur een strook van zo'n 150 meter breed, maar is flink uitgebreid. Dat komt volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Drenthe door 'een straffe wind en droogte'.

Als gevolg van de wind werd de brand snel groter, liet de Drentse brandweer om kwart voor drie weten. Het is nog onduidelijk hoe de brand is ontstaan.

loading

Geruchten over aanhouding

Op sociale media en ook bij omstanders van de brand gingen geruchten dat er twee mannen zouden zijn aangehouden op verdenking van brandstichting. Volgens politiewoordvoerder Anthony Hogeveen is daarvan geen sprake. Op de vraag of brandstichting wordt onderzocht had hij nog geen duidelijk antwoord: ,,Ze zijn nog druk met het incident. Ook vanwege de omvang van de brand denk ik dat dat soort vragen woensdag aan de orde komen."

Kom niet kijken!

De Drentse brandweer benadrukte hulpdiensten de ruimte te geven om hun werkzaamheden te kunnen doen. 'Kom niet kijken bij een natuurbrand! Dit voor uw eigen veiligheid!' Staatsbosbeheer riep eveneens op niet naar het Drents-Friese Wold te komen. Enkele weken geleden waarschuwde de brandweer hier ook al voor, in het geval van natuurbranden.

Beetje sensatie

Harold Teeuwen uit Wilhelminaoord stond al vanaf een uur of drie te kijken vanuit het nabijgelegen Doldersum. ,,Een beetje sensatie hè, zo is de mens.” De grote rookwolk was volgens hem eerst een stuk minder. ,,Het leek wat rustiger te worden maar nu is de rookpluim weer breder. Als de wind gaat draaien wordt het nog erger.”

loading

Alberthoeve

Op de Alberthoeve werden gasten van de geëvacueerde camping de Blauwe Lantaarn opgevangen. Kannen water, ranja en koffie stonden klaar voor de toegestroomde mensen.

,,We hebben ook broodjes besteld en er zijn eventueel nog bedden vrij”, zegt Nelleke Zwiers van de Alberthoeve. ,,Je moet elkaar een beetje helpen”, vult man Appie aan. ,,Als er bij ons problemen zijn worden wij ook geholpen, hopelijk gaat het allemaal goed.”

Reinder Jongstra was een van de geëvacueerde gasten die aan de koffie zat. ,,Rond kwart voor drie werden wij geëvacueerd. Ik zat tv te kijken en hoorde wat sirenes, ik dacht dat het wel mee zou vallen. Toen keek ik en zag ik toch een stuk rook boven de heg uitkomen. Toen moesten we opeens weg, de hondjes gingen in de auto en de rest hebben wij laten staan.”

De uittocht verliep volgens Jongsma soepel. ,,Het was goed geregeld, we stonden in een kleine file maar konden gemakkelijk weg. Daarna zijn we hier goed opgevangen door de familie Zwiers.”

Grote zorgen maakte Jongsma zich niet. ,,Wij moeten om half zes eten dus ik hoop dan weer terug te zijn”, grapt hij. ,,Maar het is voor de oudere mensen natuurlijk stressvol.”

Campinggast Sander Snoek: ,,Hopelijk kunnen we snel terug, ik heb alleen mijn telefoon en de caravansleutel. We zagen de rook en moesten opeens weg, toen was iedereen wel even in rep en roer.”

  loading loading loading

Waarschuwing

Op een paar honderd meter van de brand zaten twee dames naast een gehuurd huisje te schilderen. ,,Mensen uit de omgeving kregen een waarschuwing via de sms, maar wij toeristen niet”, zei Yolande Engelman uit Langerak. ,,Maar als het echt dichtbij komt zullen ze wel groot alarm slaan.”

De dames waren voorbereid. ,,Wij hebben de belangrijkste spullen in de auto, dus we kunnen zo weg als het moet’’, vertelde de Utrechtse Yvonne van Wijk. ,,We zijn er vanmorgen nog langs gefietst en zagen dat het ontzettend droog was. We zeiden al tegen elkaar dat een brandende sigaret al genoeg was voor een grote brand.”

Weg afgezet buiten Doldersum

Direct buiten Doldersum werd de weg afgezet. Niet iedereen reageerde daar begripvol op, vertelde de agent ter plaatse. ,,We horen: 'maar ik moet daar zijn'' . Tsja, dat gaat nu niet.”

loading
 

Correctie 8/8 10:52 - In eerste instantie meldden wij dat 150.000 liter water nodig was om de brand te blussen. Dat moet 360.000 zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Video