Grote onrust in Zuidlaren door komst TBS'ers: 'Wij willen geen Michael P. in ons dorp'

Grote onrust in Zuidlaren omdat Lentis psychiatrische patiënten die ernstige delicten hebben gepleegd, vanaf april huisvest op het Dennenoord-terrein. Er is een petitie gestart om de komst van de groep tegen te houden. ‘Wij willen geen Michael P. in ons dorp’.

Het gaat om tbs’ers aan het eind van hun behandeling en patiënten die een andere maatregel opgelegd hebben gekregen. In Dennenoord is een nieuwe voorziening ingericht waar patiënten beschermd wonen. Daarbij krijgen patiënten veel vrijheid. Het is de laatste stap tot de terugkeer in de maatschappij.

Eerst komen er negen patiënten, met een mogelijke uitbreiding van nog eens veertig mensen. Op het terrein wonen al patiënten met een forensische achtergrond, maar voor hen geldt een hoger beveiligingsniveau dan de nieuwe groep die er komt.

‘Wat voor delicten hebben ze gepleegd?’

Het dorp is verontrust en vraagt zich af wát voor delicten de patiënten hebben gepleegd. ,,We hebben het vermoeden dat het zedendelinquenten zijn, en dat willen wij niet hier in het dorp. We zijn bang voor een Michael P. in Zuidlaren’’, zegt een inwoner die anoniem wil blijven. Michael P. is de moordenaar van Anne Faber.

De inwoners vinden dat ze niet goed worden geïnformeerd. ,,Er is alleen een folder gegaan naar een kleine groep mensen, ik heb de folder niet gehad omdat ik iets verder weg woon. Dat vind ik raar want wij zullen er ook wat van merken, de mensen gaan gewoon op de fiets door het dorp en daarbuiten’’, zegt Francisca die alleen met haar voornaam in de krant wil. ,,Bovendien informeren ze pas heel laat. In februari is er een bijeenkomst en de mensen komen in april al. Wat kun je er dan nog tegen doen?’’

Een andere inwoner die anoniem wil blijven is ontstemd over het gebrek aan inspraak: ,,Ik snap dat mensen moeten re-integreren, maar heb je daar dan als inwoner niks over te zeggen, kan dat zomaar?’’

Kinderdagverblijf pal aan Lentis-terrein

Francisca denkt dat het een reëel gevaar oplevert als de groep patiënten op het Dennenoord-terrein wordt geplaatst. ,,Niemand is blij als zulke mensen in je dorp komen, maar hier vind ik het echt onlogisch. Er zit een kinderdagverblijf pal aan het Lentis-terrein. Bovendien fietsen kinderen vanuit Schipborg via het Dennenoord-terrein naar Zuidlaren. Daarnaast maak ik me zorgen over de kwetsbare groep die er nu woont, dat zijn beïnvloedbare mensen. Moet je dat wel willen?’’

Petitie

De inwoners zijn donderdagochtend een petitie gestart om de komst van de groep tegen te houden. ,,We willen deze nieuwe voorziening niet in Zuidlaren (zeker geen zeden). Daarnaast zijn 40 plaatsen te veel voor een dorp als Zuidlaren. Geen Michael P. in Zuidlaren.’’ De petitie heeft donderdagavond ruim vierhonderd ondertekenaars.


Lentis over onrust Zuidlaren door komst TBS'ers: 'Angst voor een Michael P. begrijpen we en was voorzien'
Lees verder

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.