Grote renovatie van buitenwegen in Borger-Odoorn

Borger-Odoorn gaat gevaarlijke landbouwwegen opknappen. De komende zes jaar wordt jaarlijks 400.000 euro besteed aan achterstallig onderhoud.

Het gaat voor een groot deel om wegen die dateren uit de periode van de ruilverkaveling in de jaren 60 en 70 in de vorige eeuw. Sinds ze werden aangelegd is er nauwelijks onderhoud aan gepleegd.

Diepe sporen

Landbouwmachines, die in die tussentijd tonnen zwaarder zijn geworden, hebben letterlijk diepe sporen in het wegdek getrokken. Vooral automobilisten lopen een verhoogd risico op schade.

Toeristen

De gemeenteraad omarmde in de oriënterende vergadering het collegevoorstel om aan herstel van plattelandswegen een hoge prioriteit toe te kennen. Niet alleen om de agrarische sector tevreden te stellen, benadrukte Erik Huizing (VVD). ,,Recreanten en toeristen maken in grotere getale gebruik van die wegen dan landbouwers. Wat de VVD betreft wordt er nog meer geld voor wegen gereserveerd.”

17,4 miljoen achterstand

De jaren, waarin flink de kaasschaaf over de begroting moest worden gehaald, hebben tot gevolg gehad dat Borger-Odoorn de achterstand qua wegenonderhoud enorm heeft zien oplopen. In geld uitgedrukt: 17,4 miljoen euro. Daarvan valt 7,7 miljoen onder de noemer plattelandswegen. Van de proefvakken, die bij Valthermond liggen, hoopt de gemeente nu de vruchten te kunnen plukken. In nauw overleg met de agrarische sector en het Recreatieschap Drenthe wordt het beleid afgestemd en geëvalueerd. Er is een lijst opgesteld van ruim zestig plattelandswegen die aan een opknapbeurt toe zijn.

Populaire sluiproute

Toch kan renovatie van zo’n buitenweg ook een keerzijde hebben. De vernieuwde Valtherdijk, die dwars door een akkerbouwgebied achter de kom van Valthermond langsloopt, is een populaire sluiproute. ,,Ook voor vrachtverkeer”, zei Roelof Tuin (CDA), die geregeld omwonenden hoort klagen. Wethouder Buijtelaar gaf toe ook de voorkeur te geven aan de Valtherdijk en versprak zich: ,,Daar rij ik tachtig.” Er is een 60km-zone...

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.