Grote schenking voor TT Museum

Het TT Museum bestaat nog niet eens, maar de collectie is al flink uitgebreid dankzij de schenking van TT-fan Bertus Streutker.

Bertus Streutker (61), die al langere tijd betrokken is bij de plannen voor een TT Museum, emigreert naar Suriname. ,,Ik heb geen tijd vandaag, de zeecontainer voor onze spullen komt zo en die moeten we vol laden. Op 28 oktober vertrekken we.” Streutker verhuist naar geboorteland van zijn vrouw. ,,We hebben een huis gekocht in Suriname en hebben plannen er een bed and breakfast te beginnen.”

Een groot deel van Steutkers collectie is volgens hem het beste af in Assen. Sinds 1981 verzamelt hij alles wat met de TT te maken heeft. ,, Er werd niets met de TT-geschiedenis gedaan, daarom begon ik zelf te verzamelen.” Sindsdien stond zijn huis aan De Wouden vol met onder meer startborden, oude reclameborden en vitrines vol vaantjes, programma- boekjes en foto’s.

Loterijton

Een bijzonder stuk is de tinnen loterijton van een meter hoog, vertelt Streutker. ,,In de jaren dertig waren er verlotingen onder de bevolking om de exploitatie van de TT rond te krijgen. De loten gingen in de ton en er werd een winnaar getrokken. De ton kwam boven water toen het huis van oud-penningmeester Rieks Mulder na zijn dood werd ontruimd”, vertelt Streutker. Ook bijzonder, een beker voor de winnaar van de TT, klasse 6, in 1930: B.F. van Dinter.

Het bestuur van de Stichting TT Museum in Assen is in zijn nopjes met de verzameling. ,,Bij ons zijn de stukken in goede handen en op korte termijn kan het publiek de voorwerpen zien”, zegt conservator Joost van Linge.

Pop-upmuseum

Plannen voor een TT Museum in de Drentse hoofdstad zijn er al een tijd. Hoewel er nog geen definitieve locatie voor het museum is, wordt de collectie bijeengebracht in het depot in een pand aan de Weiersstraat in Assen, bij theater De Nieuwe Kolk. Het bestuur opent hier een pop-upmuseum. Het gaat eind oktober, begin november open en verder op bepaalde perioden. ,,Tijdens de TT bijvoorbeeld.”

FOTO TT MUSEUM

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.