Grote schrijvers op bezoek tijdens Boekenfest’17

Optredens, blind dates en signeersessies met schrijvers als Pim Wiersinga, Peter Buwalda en Abdelkader Benali: Boekenfest’17 in De Nieuwe Kolk in Assen was weer een groots literair succes.

De Nieuwe Kolk in Assen heeft zaterdag een glitter en glamour-achtige uitstraling, maar wie de Asser bibliotheek binnenstapt loopt eerst tegen een klinisch ogend standje aan. Het is de Culturele Apotheek, waar een paar dames in witte apothekersjassen ‘patiënten’ op consult hebben. De patiënten – die gebukt gaan onder de meest gevarieerde problemen – krijgen literaire adviezen op recept. Hanna Ties uit Groningen bijvoorbeeld, kampt met keuzestress. En Martin ter Braake, ook uit de stad, heeft wel een heel hardnekkig probleem: hij leest nooit. Welke schrijvers of welke titels kunnen Hanna en Martin van hun lijden verlossen?

Zaterdagavond werd het vierde boekengala gehouden in De Nieuwe Kolk, dat nu voor het tweede jaar is omgedoopt tot Boekenfest. In die vier jaar tijd is Assen populair geworden in boekenland, vertelt bedenker Jetze Dam van de Bibliotheek Assen, want een hoop schrijvers kwamen dit jaar graag naar het noorden om op te treden.

Literaire kookles

Pim Wiersinga bijvoorbeeld, die het publiek in Studio 1C uitlegt wat hij met zijn Eleonora en de liefde heeft willen vertellen. Als een echt literator doet hij dat, sprekend over vrijdenkerij en hoofse minneliefde, al snel heerlijk hoogdravend.

Minstens zo hoogdravend geven Abdelkader Benali en zijn vrouw Saida Nadi-Benali ondertussen literaire kookles in het Podium Leescafé. Tijdens deze Grote totaal overbodige couscousshow voor beginners en vergevorderden leert het vrolijke duo het publiek de fijne kneepjes van het couscousvak. Saida Nadi kookt, Abdelkader praat, en zo ontstaat er een link tussen kook- en vertelkunst: „Je moet de couscous met olie inmasseren”, zegt Abdelkader. „Je moet de couscous res-pec-té-ren. Als ze respect en aandacht krijgen, worden het individuele korrels. Dat is wat je wil: het gevoel hebben dat je élke korrel proeft.”

Blinddate

Bij de kleedkamers achterin de Asser bibliotheek staan groepen mensen te wachten om op blinddate te gaan met een schrijver. Lukt het daar niet een tête-à-tête te regelen met een favoriet? Dan grijpen de fans hun kans tijdens de signeersessies in het leescafé, waar alle schrijvers een deel van de avond staan.

In de Rabo Zaal houdt Peter Buwalda een praatje, met een speciaal einde. Buwalda vertelt zijn publiek hoe hij van Siem Sigerius, een van de hoofdpersonen in zijn debuutroman Bonita Avenue, een wiskundige heeft gemaakt, zonder zelf ook maar iets van wiskunde te snappen. Na drie kwartier moet Buwalda – tot grote teleurstelling van hemzelf en het publiek – de zaal uit, waarop hij besluit zijn verhaal op de gang af te maken.

Muziek

Het duo Van Luie Kees voorziet het publiek de hele avond van muziek. Rond elf uur worden de laatste deuntjes ingezet.

Inmiddels hebben Ties en Ter Braake een recept voor hun problemen gekregen van de Culturele Apotheek. De boeken van Niccolo Ammaniti moeten Ties leren hoe om te gaan met keuzes. En de western-achtige roman De gebroeders sisters gaat het onmogelijke doen: Ter Braake aan het lezen krijgen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.