Grote test voor waterberging Panjerd-Veeningen: 40 olympische zwembaden aan extra water

Waterberging Panjerd-Veeningen wordt dinsdagmorgen voor het eerst getest. In totaal wordt er 100.000 kubieke meter water in de berging ondergebracht. Dat is ongeveer evenveel als 40 olympische zwembaden.

Het water is afkomstig uit de Hoogeveensche Vaart . „We openen de doorgang tussen de Hoogeveensche Vaart, waardoor het water naar de berging stroomt,” vertelt Roelof Hoving van het Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDOD). „Als het weer goed blijft, laten we het water daar staan tot donderdag 12 maart. Op die dag volgt er dan nog een test.” Bij deze tweede test wordt er nog eens 200.00 liter water in de berging ondergebracht.

Door de test stijgt het water in de berging. Op 3 maart gaat het peil ongeveer 30 centimeter omhoog. Op 12 maart komt daar tussen de 50 en 100 centimeter bij. Na de test wordt het water via een uitlaatwerk weer afgevoerd naar de Hoogeveensche Vaart.

Neerslag

Panjerd-Veeningen is na het hoogwater van 1998 aangewezen als waterberging. Door de vele regen ontstond er grote wateroverlast in Noord-Nederland. Volgens Hoving is het gebruik van de waterberging met oog op de toekomst van groot belang. „Wanneer er door klimaatverandering langdurig meer neerslag valt, voorkomen deze bergingen veel overlast.” Naar verwachting zijn de waterbergingen eens per 25 tot 100 jaar nodig.

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.