Grote verhuizingsoperatie in Zuidlaren

Nieuwbouw voor vijf scholen, renovatie van drie schoolgebouwen een nieuwe sporthal en een primeur voor Zuidlaren: de eerste metahal van Nederland

Wethouder Nina Hofstra (VVD) presenteerde dinsdagavond ingrijpende plannen voor Zuidlaren. Met de plannen is een investering van in totaal 25 miljoen euro gemoeid. ,,We kunnen hier weer veertig jaar mee vooruit.’’

Overeenkomst

Het Harens Lyceum en OBS De Zuid-Wester verhuizen naar een nieuw pand naast sportpark De Wenakkers. Het huidige gebouw van het Harens Lyceum (vroeger het Zernike College) gaat tegen de vlakte en daar komt een nieuw gebouw voor obs De Schuthoek en cbs Jonglaren. In Westlaren worden de gereformeerde basisschool de Lichtkring en cbs het stroomdal verbouwd en vernieuwd. Ook cbs De Tol in Schuilingsoord krijgt een vernieuwd schoolgebouw. Op de plek van de huidige sporthal De Zwet komt een nieuw gebouw voor obs Schuilingsoord.

Wethouder Hofstra heeft over deze plannen al overeenkomst gesloten met de betrokken schoolbesturen, Baasis (openbaar) COG (christelijk), VGPONN (gereformeerd onderwijs) en O2G2 (voortgezet onderwijs).

Alle binnensportaccommodaties in Zuidlaren worden vervangen. Bijzonder is de komst van een metahal. Dit is een eenvoudige sporthal, met een dak en wanden van textiel. Dergelijke hallen bestaan al in Duitsland en Frankrijk en vallen vanwege de gunstige akoestiek, temperatuur en lichtinval goed in de smaak bij korfballers, hockeyers en basketballers. De nieuwe metahal komt naast de reguliere sporthal. Beide hallen komen bij sportpark De Wenakkers.

Bij het pand van De Schuthoek en cbs Jonglaren komt een gymzaal.

Intensieve besprekingen

Over de buitensportaccommodaties zijn nog intensieve besprekingen gaande tussen gemeente en de sportverenigingen. Omdat er scholen en sporthallen komen op het sportpark, moet er extra ruimte komen op op het complex van FC Zuidlaren. Dat kan volgens Hofstra door terug te gaan naar twee kunstgrasvelden en twee gewone grasvelden. Omdat kunstgras intensiever te bespelen is dan gewoon gras, blijft de capaciteit voor de voetbalclub gelijk.

De gemeenteraad moet zich nog uitspreken over de plannen van Hofstra. Ook de ledenvergaderingen van de betrokken sportclubs hebben nog een stem in het kapittel. Hofstra verwacht de besluitvorming in de gemeenteraad nog dit jaar te kunnen afronden. IJs en weder dienende is de bouwoperatie in 2023 klaar.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.