Grote woorden bij supermarktdemonstratie Nieuw-Buinen

,,John F. Kennedy sprak ooit in Berlijn de woorden ‘Ich bin ein Berliner.’ Beste mensen, dit team van Egbert Tingen, dat zijn Bunermonders.’’

Actievoerder Jacob Meijer gebruikte grote woorden, zondagmiddag bij een demonstratie bij de gesloten Spar-supermarkt in Nieuw-Buinen. Maar volgens hem ging het ook om een zeer belangrijke kwestie. De terugkeer van Egbert Tingen en zijn team in het leegstaande bedrijfspand aan de Parklaan 10 in Nieuw-Buinen. De in Odoorn woonachtige Tingen runde de Spar-winkel op die plek maar kort, van mei 2013 tot februari 2014. Maar in die korte tijd veroverde hij door zijn betrokkenheid wel het hart van veel bewoners van dit dorp.

Dat bleek ook zondag weer, want na een oproep van de al genoemde Meijer kwamen ruim honderd mensen naar het supermarktpand om te betogen voor zijn terugkeer. Tingen vertrok begin 2014 na een zakelijk conflict met Spar. Volgens de ondernemer diende hij na overname tal van gebreken te verhelpen en kreeg hij daarvoor een lening van de Spar. Volgens Tingen kreeg hij daarna de zaak goed aan de loop, maar zette de Spar hem het mes op de keel door te snel grote bedragen te eisen als terugbetaling van de lening. Inmiddels is Tingen failliet en is de Spar-supermarkt in Nieuw-Buinen gesloten. Na Tingen waren er nog twee andere ondernemers die aan het roer stonden in de onlangs op slot gedraaide supermarkt.

Tingen en zijn voormalige team waren zondagmiddag ook aanwezig. De 53-jarige Oringer sprak het publiek toe. Hij zei dat hij achteraf gezien te goed van vertrouwen was geweest en dat hij voor de overname zaken beter had moeten controleren. ,,Ik heb alles gedaan om er met de Spar uit te komen, maar het lukte me zelfs niet om met de directeur aan tafel te komen.’’

Tingen hoopt nog altijd op een terugkeer in de winkel in Nieuw-Buinen. ,,Maar dat kan alleen in loondienst, niet als ondernemer. Want met mijn huidige schulden krijg ik nu nergens een lening. De komende drie jaar moet ik op een houtje bijten. Kortom, ik ga er niet over. Hopelijk tot ziens, meer kan ik er nu niet van maken.’’ De SPAR onthield zich tot nu toe steeds van commentaar.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.