Alsof ze nog niet genoeg ellende hebben, vrezen de Noord-Nederlandse gemeenten een nieuw hoofdpijndossier: de Omgevingswet, met nieuwe regels voor bouwen.

De wet moet per 1 januari volgend jaar ingaan, maar wethouder René van der Weide (Wakker Emmen) dringt aan op minimaal een half jaar uitstel. „Een vluggertje”, noemde zijn Groningse collega Roeland van der Schaaf (PvdA) de wet eerder al, hoewel er al zeker zeven jaar over gesteggeld wordt.

Genereus aanbod Noord-Nederland

Bouwen, bouwen, bouwen, tijdens de verkiezingscampagne was dat volgens veel partijen het antwoord op de woningnood. Jaarlijks zijn er wel 100.000 nieuwe huizen nodig. De Noord-Nederlandse gemeenten boden vorige week nog genereus 220.000 huizen extra te willen bouwen , om de druk op de Randstad te verminderen.

Maar volgens NRC Handelsblad hangt Nederland een nieuwe bouwcrisis boven het hoofd . Grote bouwprojecten komen in gevaar doordat de nieuwe Omgevingswet veel te ingewikkeld is. Een nieuwe ICT-flop dreigt.

„Heel herkenbaar”, zo reageert Van der Weide via zijn woordvoerder op het artikel. Volgens hem maken alle gemeenten zich zorgen, vooral over de digitale systemen achter de nieuwe wet.

‘t Moet eigenlijk makkelijker worden

De nieuwe Omgevingswet moet het voor bedrijven en particulieren juist gemakkelijker maken een vergunning aan te vragen als ze iets willen bouwen, of het nu gaat om een tuinhuisje of een complete woonwijk. Allerlei bestaande wetten en ministeriële regelingen worden nu in één nieuwe wet samengevat.

Dit vergt de koppeling van lokale regels en bestemmingsplannen aan een grote digitale databank. „We zijn erg bezorgd of dit allemaal wel op tijd klaar is”, zegt Van der Weide. Volgens hem is er landelijk intensief gaande over het probleem. Het ministerie, leveranciers van software en koepelorganisaties zijn daarbij betrokken.

‘Op extra werk zit niemand te wachten’

De Eerste Kamer moet zich nog uitspreken over de nieuwe wet. Dit is naar verwachting medio mei het geval. Van der Weide vreest dat er tijdelijke maatregelen nodig zijn als de wet per 1 januari ingaat. „Dat is allemaal extra werk en daar zit niemand op te wachten”, zo zet hij zijn pleidooi voor uitstel kracht bij.

Zijn collega Van der Schaaf is inhoudelijk ook niet gelukkig met de wet. Inspraak voor inwoners bij grote bouwprojecten zal volgens hem in de praktijk weinig voorstellen. Gemeenten moeten erop toezien dat projectontwikkelaars, bouwbedrijven en particulieren omwonenden betrekken bij bouwprojecten, maar volgens Van der Schaaf krijgen de gemeenten te weinig handvatten om dat af te dwingen.

De wet biedt volgens Van der Schaaf bovendien te weinig mogelijkheden om een goede welstand af te dwingen. Vooral omdat er steeds meer prefab-bouwproducten komen. „We kunnen onze woningen beter zelf bestellen bij Ikea en dan schroeven we ze zelf in elkaar”, schrijft Van der Schaaf in een opiniestuk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe