Grote zorgen over functioneren hulploket in Emmen

De Toegang - het centrale loket voor alle vormen van hulp en ondersteuning in de gemeente Emmen - functioneert slecht.

Met die keiharde kritiek komt de WMO-raad Emmen in een ongevraagd advies aan burgemeester en wethouders van deze gemeente. De raad zegt zich ernstige zorgen te maken over het huidige functioneren van De Toegang. De fractie van D66 heeft de kritiek inmiddels aangegrepen voor vragen aan verantwoordelijk wethouder Raymond Wanders (PvdA). Die bevestigde in de raadscommissie het beeld dat niet alles vlekkeloos verloopt.

Inmiddels heeft het personeel het vertrouwen opgezegd in de directeur Karin Stiksma, meldt RTV Drenthe. Dat staat in een brief aan het college, die dinsdag kort voor de raadscommissie binnenkwam. Wanders repte met geen woord over de brief, naar eigen zeggen omdat deze vertrouwelijk was.

In een brief aan het college schrijft de WMO-raad dat het veel kritische en negatieve berichten krijgt over De Toegang. Zo is de bereikbaarheid slecht. ,,Het gebeurt vaak dat de juiste persoon niet bereikbaar is. Beloften dat er teruggebeld wordt, worden niet nagekomen. Ook bij crisissituaties, buiten kantooruren, is onduidelijk hoe men de Toegang kan bereiken.’’

WMO-raad: Onacceptabel dat zorg aan cliënten soms uitblijft

De WMO-raad constateert verder dat de wettelijke termijn voor nieuwe aanmeldingen veelal niet wordt gehaald waardoor in sommige gevallen de zorg aan cliënten uitblijft. Onacceptabel, vindt de raad. Vaak komt dat omdat de gemeente aanvragen terugstuurt, omdat procedures niet goed gevolgd zijn. Volgens de WMO-raad spelen hier ook redenen als het gebrek aan deskundigheid en capaciteit een rol.

De Toegang is het loket voor alle vormen van hulp en ondersteuning. Sinds 1 juli vorig jaar kunnen inwoners van de gemeente er terecht voor jeugdhulp- en wmo-voorzieningen, zoals hulp bij het huishouden. De problemen bij De Toegang dateren al vanaf het begin, maar toch kwamen er vanaf 1 januari nog taken bij. Sindsdien is De Toegang ook het loket voor mensen in de schuldhulpverlening, wmo-hulpmiddelen, vervoer en woningaanpassingen.

Karel Eggen: Problemen hebben grote impact op onze inwoners

De zorgen van de WMO-raad staan niet op zichzelf. Eerder al constateerde de onafhankelijke ombudsman sociaal domein, onderdeel van Zorgbelang Drenthe, dat er het een en ander mis is bij De Toegang. Karel Eggen van D66 heeft de kritiek aangegrepen voor vragen aan de wethouder. ,,Problemen van De Toegang hebben grote impact op onze inwoners. De gemeente moet garanderen dat er goede jeugdhulp en zorg voorhanden zijn in de gemeente Emmen’’, zegt Eggen. ,,Ook wij maken ons grote zorgen over de bereikbaarheid, de procedures en de adviezen van De Toegang.’’

Wethouder: brief roept herkenning op bij college

Wethouder Raymond Wanders (PvdA) erkende dat het advies van de WMO-raad niet als een volslagen verrassing kwam. ,,De brief roept voor een deel wel herkenning op bij het college. Er is zeker veel ruimte voor verbetering en daarom is om een verbeterplan gevraagd.’’ Volgens Wanders is er sprake van een groot verloop bij de organisatie, waardoor kennis verdwijnt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.