Gymnasiumscholiere uit Hoogeveen slaagt cum laude voor alle profielen

Aniek Reinders (17) uit Hoogeveen heeft een bijzondere prestatie geleverd. De gymnasiumscholiere is voor álle profielen cum laude geslaagd.

Menig scholier zou een gat in de lucht springen bij een 8.3 op wiskunde, maar dat geldt niet voor Aniek. De leerling van het Gomarus College in Groningen beproefde zelfs lichtelijke teleurstelling toen ze het examencijfer terugkreeg. Wiskunde is haar béste vak. Daar moet minimaal een 9 inzitten, dacht ze.

Ze besloot het vak te herkansen en haalde een 9.4! Het cijfer maakt dat ze ineens cum laude is geslaagd. Voor álle profielen.

Examen in elf vakken

Een tikkeltje verlegen, maar met een grote glimlach op haar gezicht, spreidt Aniek haar vier diploma’s over tafel. Eentje voor cultuur en maatschappij, economie en maatschappij, natuur en gezondheid en natuur en techniek. In totaal deed ze examen in elf vakken.

Waarom zoveel? „Het ging heel makkelijk in de onderbouw”, vertelt ze nuchter. „Toen heb ik in de bovenbouw vier extra vakken genomen. Maar ik verveelde me alsnog, dus ging ik alle profielen maar doen.”

Je zou zeggen dat Aniek een sterk stukje timemanagement toe moest passen om voor zoveel vakken tegelijk te leren. „Valt mee”, zegt ze. „Ik begon gewoon met leren voor de vakken die ik als eerste had. Elke dag één of twee uurtjes.”

Zoveel mogelijk vakken = extra uitdaging

Aniek is de énige van haar school die voor alle profielen cum laude is geslaagd. Niet dat dit een doel was. Ze wilde vooral zoveel mogelijk vakken volgen als extra uitdaging. Om dezelfde reden behaalde ze een Cambridge-certificaat, niveau C2: het hoogste niveau Engels. En ze volgde een poosje Chinees.

Toch steekt ze er op school niet met kop en schouders bovenuit, zegt ze zelf. „Sommige leerlingen zijn heel goed in één vak. Die zijn bijvoorbeeld nog beter in wiskunde dan ik. Mijn kracht is dat ik goed ben in alle vakken.”

Na de zomer gaat Aniek op kamers in Nijmegen. Ze heeft de decentrale selectie voor de opleiding geneeskunde aan de Radboud Universiteit glansrijk doorlopen. ,,Ik heb in de vijfde al besloten dat ik geneeskunde wil gaan doen”, vertelt ze. „Ik vind het menselijk lichaam erg interessant. En het lijkt me leuk mensen te helpen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.