Haagse plannen dwarsbomen FOC bij Assen

De plannen van minister Henk Kamp dwarsbomen een Factory Outlet Center (FOC) bij Assen. Die wil binnensteden versterken en FOC’s in buitengebieden weren.

Dat blijkt uit een brief van Marijke van Hees, voorzitter van de door Kamp ingestelde Regiegroep Retail-agenda, die de provincie Drenthe eind vorige week ontving. Van Hees is duidelijk in haar brief: provincies moeten een leidende rol krijgen in ‘regionale detailhandelsvraagstukken’. Hierover wil Van Hees gauw in gesprek met de provincies. Uitgangspunt in Groningen, Drenthe en Friesland is ‘het gezamenlijk optrekken van de drie provincies tegen grootschalige detailhandel buiten het centrum’, schrijft Van Hees.

Half mei maakte minister Kamp (Economische Zaken) afspraken over de detailhandel met winkeliers, vastgoedontwikkelaars en overheden, na de vele faillissementen en ontwikkelingen in de branche. Kern van die afspraken: minder vierkante meters aan winkelruimte en toekomstbestendige binnensteden. Ook werd de Regiegroep opgericht met Van Hees als voorzitter.

De brief van Van Hees verklaart waarom het provinciebestuur van Drenthe woensdag het besluit over een FOC bij Assen-Zuid over de zomer heen tilde. De gesprekken met Van Hees’ regiegroep moeten nog plaatsvinden. Tot slot schrijft Van Hees dat marktpartijen willen investeren, mits er géén FOC komt.

Die marktpartijen zijn vier vastgoedbeleggers die de provincie eveneens een brief schreven en met een plan komen voor de Asser binnenstad. Ze willen tientallen miljoenen investeren, zegt Sieuwert Ermerins namens de beleggers. ,,Voor dat geld moet nog goedkeuring komen van bijvoorbeeld de pensioenfondsen, maar met een goed plan is dat geen probleem.’’

Dat plan bestaat uit het verkleinen van de binnenstad. ,,Minder vierkante meters winkeloppervlak’’, legt Erik van der Struijs van Syntrus Achmea uit. Dit bedrijf bezit onder meer een overdekt winkelcentrum in het hart van Assen. ,,Samen met de gemeente willen we dit najaar het plan af hebben.’’ Overbodig winkelvastgoed moet getransformeerd worden tot bijvoorbeeld woningen.

De beleggers willen dat de noordelijke provincies ‘nee’ zeggen tegen een outlet. Of ze ook investeren als net buiten Drenthe een outlet komt is onduidelijk. ,,Dat durf ik niet met zekerheid te zeggen’’, zegt Ermerins.

Wethouder Maurice Hoogeveen zei gisteravond tijdens de raad van Assen dat de vertraging gevolgen heeft voor de planning. Niet alleen voor de bestemmingsplanprocedure voor een FOC, maar ook voor het plan van de binnenstad. ,,Wat de gevolgen precies zijn moeten we nog berekenen.’’ Het college gaat de brieven eerst ‘zorgvuldig lezen’.

Lees meer hierover in het artikel 'Wel of geen FOC in het Noorden, dat is de kwestie'

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.