Haaien na 35 jaar weg uit Emmen

In Dierenpark Emmen voltrekt zich maandag een grote verhuisoperatie. De meterslange citroenhaaien gaan weg. Zij worden via het dak uit het Biochron getakeld.

De vijf haaien vertrekken omdat in de nieuwe Wildlands Adventure Zoo Emmen, dat volgend voorjaar open gaat, geen plek voor hen is. Aanvankelijk zouden ze verhuizen naar het Poolse Wraclow, waar ze een immens aquarium tot hun beschikking zouden krijgen. Die plannen zijn veranderd. Ze verkassen nu naar twee verschillende aquaria in Engeland.

Dak
Het wordt nog een hele klus om de pakweg drie meter lange dieren uit Emmen weg te krijgen. De enige manier om hen op transport te krijgen, is volgens dierentuinwoordvoerder Wijbren Landman via het dak. De glazen koepel van het Biochron wordt eruit gehaald om dit mogelijk te maken.

De haaien krijgen een narcosemiddel via het water, waarvan het peil eerst flink omlaag gaat. Duikers zorgen er daarna voor dat de versufte vissen op brancards komen te liggen, waarna ze uit het gebouw worden getakeld en in een container met water worden gelegd. Een vrachtwagen rijdt de haaien tot slot naar hun nieuwe bestemming: The National Aquarium in Plymouth en Blue Planet Aquarium in Cheshire.

Volgens Landman is de verhuizing een spannende aangelegenheid. Daarom mag er geen pers bij zijn. ,,Haaien zijn stressgevoelige dieren. We moeten ze vangen en willen niet dat dat wordt verstoord.''

Verhuizing
Met de verhuizing van de citroenhaaien komt er een eind aan een periode van 35 jaar haaien in Emmen. In 1980 kwamen de vissen vanuit Florida naar de vlinderstad. In 2000 verhuisden ze naar een nieuw, tweeënhalf keer zo groot aquarium, waar ze tot op de dag van vandaag in rond zwommen. Bezoekers konden hen hier bekijken door een immense gebogen glaswand van bijna 20 meter lang en vijf meter hoog.

Ook toen moest er worden getakeld om de enorme, uit Japans afkomstige glaspanelen op hun plek te krijgen. De twee grootste glasplaten waren 8.40 meter lang, 4.20 meter breed en 17,5 centimeter dik en wogen zeker 8000 kilo per stuk. Om het haaienaquarium in te kunnen passen, werd het Biochron uitgebreid. Tegelijkertijd kwamen er ook degenkrabben, die met de haaien deel uitmaakten van een permanente expositie over de oerzee.

De huidige dierentuin sluit 31 december de poorten. Het nieuwe Wildlands op de Noordbargeres gaat 25 maart open.

Foto: De haaien in Emmen verhuisden in 2000 naar hun huidige bassin. Foto archief DvhN

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.