Halsbandparkieten weggewaaid in Nieuw-Amsterdam: 'Ze slaan te pletter als ze met deze wind gaan vliegen'

Halsbandparkieten weggewaaid in Nieuw-Amsterdam. Video: Jeroen Kelderman

Zeker veertig halsbandparkieten zijn afgelopen zondag ontsnapt in Nieuw-Amsterdam. Eigenaar Geert Hoogland (48) is bang dat vogels het niet zullen overleven.

Van de volière achter in de tuin van Geert Hoogland is niet veel meer over. De storm van afgelopen zondag heeft het dak van de kooi weggeblazen. „Ik was zelf niet thuis”, zegt de Nieuw-Amsterdammer. „Mijn zoon belde dat het dak omhoog ging, maar toen ik hier aankwam was er geen redden meer aan. Het dak stond omhoog tegen de schuur van de achterburen.”

In de volière zaten zeker veertig halsbandparkieten - in uiteenlopende kleuren - die allemaal weg zijn. Een vogel werd tot nu toe teruggevonden in Nieuw-Amsterdam. Het witte dier zit geschrokken in een kooitje bij te komen van de schrik. „Ze kunnen heel slecht tegen stress”, aldus Hoogland die zich zorgen maakt om de andere dieren. „Het klimaat in Nederland overleven ze wel, maar de halsbandparkieten zijn niet gewend om zelf eten te zoeken. Bovendien slaan ze te pletter als ze met deze wind gaan vliegen.”

Verzekering

Dieren die vandaag niet worden gevonden overleven het avontuur vrijwel zeker niet, verwacht de eigenaar. „Ik ben bij de verzekering geweest en die betaalt sowieso niet voor de halsbandparkieten. De volière wordt mogelijk wel vergoed. Het is een strop.”

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.