Handbalvereniging Unitas uit Rolde schreeuwt om meer zaalruimte

Als het aan de gemeente Aa en Hunze ligt, wordt sporthal De Boerhoorn niet uitgebreid. Handbalvereniging Unitas is teleurgesteld.

,,We hebben meer zaalruimte nodig om onze doelen te realiseren”, zegt Tienus Berkepies, voorzitter van de vereniging. Hij reageert op een verbeterd plan voor de herinrichting van ontmoetingscentrum en sporthal De Boerhoorn in Rolde. In dat plan voert de gemeente geen grote wijzigingen door, ondanks dat Berkepies daar namens Unitas om had gevraagd. Nog steeds staat in het voorstel dat het multifunctioneel centrum gedeeltelijk wordt gesloopt, waarna het opnieuw wordt opgebouwd inclusief nieuw gezondheidscentrum. De sporthal blijft bestaan, maar wordt niet uitgebreid.

Ambitie

De heren van de kleine dorpsvereniging gaan de laatste jaren ‘als een trein’. Het eerste speelt tweede divisie, het tweede speelt hoofdklasse en de B-jongens doen mee op landelijk niveau. ,,Onze vereniging heeft ambitie”, legt Berkepies uit. „We willen een stabiele eerstedivisionist worden. Om beter te worden, moeten we trainen en dat kan niet.”

Sporthal de Boerhoorn is ’s avonds vaak volgeboekt en om dezelfde reden kan de vereniging niet naar Annen en Gieten uitwijken. Verkassen naar Assen is geen optie, omdat trainen in een andere gemeente te duur is. De gemeente Aa en Hunze ziet het niet zitten de sporthal uit te breiden, omdat er volgens hen geen sprake is van ruimtegebrek. De Boerhoorn wordt juist minder vaak gebruikt in vergelijking met sporthallen in andere dorpen, beargumenteren zij.

Appels met Peren

,,Appels met peren vergelijken”, vindt Berkepies. ,,Ze doelen op de ochtend- en middaguren. In Annen wordt de sporthal dan bijvoorbeeld verhuurd aan de basisschool. En in Gieten aan het Dr. Nassau College. Wij hebben naast een grote sportzaal ook een klein gymzaaltje. Dat kleine zaaltje verhuren we overdag aan de basisschool en dat tellen ze niet mee in de bezettingsuren.”

De vereniging heeft er in elk geval alles voor over om meer te kunnen trainen. „Misschien is een extra sportzaal niet realistisch, maar geef ons dan iets waar we wél wat mee kunnen”, zegt Alfred Reuring, die namens de gezamenlijke sportverenigingen in de klankbordgroep Boerhoorn zit. „Ook de gym-, turn- en volleybalverenigingen gaan hier last van krijgen als ze groeien.” Vanavond brengt het college het nieuwe voorstel in de raad in.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.