Handhavers waterschap controleren boeren voor het eerst ook vanuit de lucht

Handhavers van Waterschap Drents Overijsselse Delta maken bij de controles op naleving van verboden door boeren voor het eerst gebruik van een vliegtuigje. Het gaat om verboden die in bepaalde gebieden vanwege de droogte zijn ingevoerd.

Het toezicht op het beweidingsverbod voor vee op de kurkdroge dijken leverde 15 overtredingen op. Deze eigenaren of pachters van dijken zijn alsnog gevraagd hun vee tijdelijk weg te halen.

Schade aan droge dijken voorkomen

Volgens een woordvoerder zijn er in Drenthe geen overtredingen geconstateerd. ,,Alleen in ons werkgebied in Overijssel en dan vooral op plekken waar veel dijken zijn.” Om verdere schade aan de droge dijken te voorkomen, stelde het waterschap een beweidingsverbod in. Dit betekent dat veehouders hun dieren tijdelijk van de dijk moeten halen.

Vliegtuigje ingezet bij controles

Het waterschap is tevreden over hoe de onttrekkingsverboden voor water uit sloten en kanalen worden opgevolgd. Nagenoeg alle agrariërs in de gebieden waar deze verboden gelden, houden zich er tot nu toe aan. Dat blijkt uit de controlerondes die het waterschap uitvoert. Deze controles bestaan normaal gesproken uit het rondrijden door de gebieden, maar dit keer handhaafde het waterschap ook vanuit de lucht met een vliegtuigje.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.