Handig met de naaimachine? Maak zelf mondkapjes! (alleen voor particulier gebruik)

Hilly Bijker achter de naaimachine. Foto: Familie Bijker

Zit je je thuis te vervelen en ben je handig met de naaimachine? Ga mondkapjes maken, zegt Hilly Bijker uit Assen.

Vooropgesteld, ze zijn niet geschikt voor professioneel gebruik in de zorg, maar iets is beter dan niets, vindt Hilly Bijker uit Assen. ,,En het ziekenhuis heeft misschien wel voorzieningen om ze extra goed te ontsmetten."

Inlegvel van toiletpapier

Bijker kwam op het idee toen ze in de krant las dat mondkapjes letterlijk roofgoed zijn. En dat er toch al een tekort aan mondkapjes is, was haar ook bekend. ,,Ik en velen met mij zitten nu thuis en hebben een naaimachine. Hoe mooi zou het zijn als wij met een grote groep thuisnaaisters mondkapjes zouden kunnen maken?''

Op internet zijn verschillende instructies te vinden waarin staat hoe je een mondkapje kunt maken. Een instructie van een Chinese meneer lijkt Bijker zelf het meest betrouwbaar, omdat daar ook een soort 'inlegvel' van papier in wordt gemaakt (en daarmee worden al die gehamsterde toiletrollen ook goed benut, MT)

( Lees verder onder de video )

Bijker heeft ook al bedacht hoe je dat kunt organiseren: ,,Via kringloopwinkels of andere kanalen (ik heb nog wel wat lakens over) zouden wij katoen binnen kunnen krijgen, wat dan op 90 graden gewassen dient te worden.''

Meer informatie over het zelf maken van mondkapjes en/of het aansluiten bij naai-ateliers van vrijwilligers die mondkapjes maken is te vinden op www.selfprotect.nl . Ook zij maken de mondkapjes voor particulieren om zichzelf en hun omgeving te beschermen volgens de voorschriften van meneer Kwong.

menu