Tets Oldenkamp (links) is dagelijks in de weer met de happy stones. Ook vriendin Hennieta Dijkhuis is besmet met de rage.

Happy Stones veroveren Drenthe: een vrolijke rage als tegengif voor deze barre tijd

Tets Oldenkamp (links) is dagelijks in de weer met de happy stones. Ook vriendin Hennieta Dijkhuis is besmet met de rage. Foto: Jaspar Moulijn

Zie je iets kleurigs glinsteren in een boomholte? De kans is groot dat je op een happy stone bent gestuit. De vrolijk stemmende rage verovert Drenthe. In Vries wordt al druk gezocht.

Het was op Terschelling dat Tets Oldenkamp (60) de rage ontdekte. ,,Ik zag het voorbijkomen op Facebook. Op Terschelling doet echt het halve eiland mee. Het was paddenstoelentijd, maar ik zocht naar stenen.” Ze was meteen weg van de mooi beschilderde stenen. ,,Ik werd er zó vrolijk van, van al die leuke plaatjes.”

Twee stenen maken de oversteek naar het vasteland. Oldenkamp verstopt ze in het dorp en fietst nog dezelfde dag naar de winkel om haar eigen spulletjes te kopen voor het beschilderen van de stenen: watervaste stiften, krijtverf en lak. Ze begint een eigen Facebookpagina waar ze fotootjes plaatst van de beschilderde stenen die ze elke dag verstopt.

loading

Ieder een kan he t

Vriendin Hennieta Dijkhuis behoort bij de eerste lichting stones-adepten. ,,Ik raakte vrijwel meteen besmet. Ik vind het leuk om creatief bezig te zijn en de reacties die je krijgt. Zo leuk! Uit een plastic tasje tovert ze een lading gekleurde steentjes tevoorschijn. ,,Ik vind dat kaboutertje het mooist”, showt ze. Het steentje ziet er kunstig uit. Volgens de creatievelingen kan iedereen meedoen. Dijkhuis pakt een zwarte steen met een zonnetje. ,,Kijk, dit is heel simpel.”

Oldenkamps Facebookpagina krijgt sinds de lancering een maand geleden meer en meer fans. Steeds vaker plaatsen inwoners van het dorp fotootjes van gevonden stenen. ,,Het is de bedoeling dat mensen er vrolijk van worden. Dit is een stuk vrolijker dan dat gezeur over corona”, vindt Oldenkamp. ,,Het leukste is om de steen opnieuw te verstoppen als je er één vindt”, legt ze het idee achter de rage uit. ,,Maar als vinders ‘m heel mooi vinden mogen ze de steen ook houden.” Het allerbeste? ,,Als meer mensen mee gaan doen.”

Speciaal naar het bos

Inwoners van Vries kunnen de stenen met katten, sinterklaasfiguren en kaboutertjes inmiddels overal tegenkomen: van bos tot kanaal en supermarkt. Haar favoriete steen, één met allemaal kattenkopjes in verschillende kleuren, vindt zaterdag ook een nieuw plekje. ,,Al doende leert men”, zegt Oldenkamp over de tekeningen. ,,Op Terschelling had iemand een léeuw gemaakt en een hónd!”, zegt ze enthousiast. Ze pakt haar telefoon erbij om de stenen in kwestie te laten zien. Het mag duidelijk zijn: Oldenkamp en Dijkhuis gaan er nog wel een tijdje mee door.

,,De reacties zijn het allerleukst”, zegt Oldenkamp terwijl ze een steen met een fantasiebeestje erop verstopt in de bast van een boom. ,,Ik hoor zelfs dat kinderen speciaal naar het bos gaan omdat ze weten dat de stenen er liggen.”

Ook in Assen worden happy stones gemaakt en verstopt. Er bestaat ook een Facebookpagina voor de hele provincie. Nieuwsgierig naar hoe je nou zo’n mooie steen maakt? De dames uit Vries leggen het je graag uit in deze video:

loading

menu