Happy World mag open blijven

Happy World in Assen mag de komende feestdagen de deuren open houden. De voorzieningenrechter in Groningen heeft het beroep tegen de verleende vergunning aan het wereldrestaurant afgewezen.

Tegen het restaurant was bezwaar gemaakt door twee in de nabijheid gevestigde concurrenten, Jasmijn Garden en Wok van Drenthe, en vastgoedonderneming Aprisco, de verhuurder van Jasmijn Garden. Zij voerden aan dat de vestiging in strijd is met het eigen beleid van de gemeente zoals dat is verwoord in de Omgevingsvisie detailhandel en horeca. Daarin staat dat horeca in de binnenstad moet worden geconcentreerd en de vestiging van nieuwe ondernemingen buiten het centrum wordt tegengegaan.

De gemeente heeft voor Happy World een uitzondering gemaakt omdat het wereldrestaurant bijdraagt aan het stadsbeeld van Assen en de entree van de stad versterkt. Die afweging werd eerder door de commissie voor bezwaar- en beroepschriften van tafel geveegd. De commissie vond de motivering onvoldoende. De rechter vindt dat de gemeente Assen alle belangen in voldoende mate heeft afgewogen en dat niet gesteld kan worden dat de uitkomst hiervan onredelijk is. Het wereldrestaurant is gevestigd in een voormalige garage op een zichtlocatie aan de A28 bij Assen-Noord. Mede gelet op het concept van Happy World met 400 zitplaatsen vindt de rechter dat het argument dat voor deze locatie spreekt - de ligging en bereikbaarheid – inhoudelijk niet is weerlegd.

De ontwikkelingsvisie is door de gemeenteraad vastgesteld, maar dat brengt niet met zich mee dat de visie een beleidsregel is waaraan de gemeente gebonden is. ,,De inhoud en de strekking van de beleidsvisie geven daarvoor geen aanknopingspunt'', zegt de rechter, ,,omdat in de visie geen definitie is opgenomen over het begrip bijzonder gebouw of bijzondere plek.

Gezien het concept van Happy World heeft de gemeente, aldus de voorzieningenrechter, voldoende gemotiveerd dat sprake is van een bijzondere plek en er geen strijdigheid is met de visie. Het gaat namelijk om een zichtlocatie in de onmiddellijke nabijheid van de op- en afrit van de snelweg A28. Daarnaast is er voldoende parkeergelegenheid op eigen terrein aanwezig.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.