Happy end treurspel School 24 lijkt nabij

Verpaupering, hangjeugd op dak en in het gebouw. Sinds de sluiting in de zomer van 2012 was het schering en inslag rond School 24. Met de ondertekening van een voorlopig koopcontract is het happy end in zicht.

Kopers uit het westen des lands hebben ambitieuze plannen. Ze willen in het voormalige schoolgebouw met een oppervlakte van 780 m2 wonen en er een bed & breakfast annex kunstgalerie runnen. Makelaar Jans Wijnholds uit Exloo bevestigt dat de transactie in een beslissend stadium is aangeland. ,,Onder voorbehoud eigen woning is het gebouw verkocht.''

Meldt zich een andere koper dan heeft de ondertekenaar nog 48 uur om de koop definitief te maken. De buurt rond de voormalige basisschool haalt opgelucht adem. Eén van de omwonenden die meerdere keren alarm geslagen heeft bij de gemeente, is Johanna Kaspers. ,,Het dak was in trek bij de jeugd. En er is ook ingebroken'', zegt ze. Mede op haar aandringen heeft de gemeente schotten en planken voor de ramen laten plaatsen. Stickers waarschuwen voor cameratoezicht en de politie gaat vaker controleren. ,,Het is een lastig pand'', zegt wethouder Ton Souverein.

Toen in 2011 de multifunctionele accommodatie Noorderbreedte werd geopend vond de basisschool daar onderdak, waarop Borger-Odoorn het uit 1978 daterende gebouw te koop zette. Aanvankelijk voor 354.000 euro. Kijken, kijken, naar niet kopen. Dat was en bleef het verhaal, ondanks een gestage daling van de vraagprijs tot 199.000 euro nu. Twee dames uit het westen koesterden snode plannen om er een schrijf(w)eiland van te maken, een ander zag het gebouw als ideale voor een zorginstelling, weer een ander dacht aan een theeschenkerij. Niemand beet door. De Peergroep heeft er nog een tijd aan een project gewerkt en de gemeente zag de ruimte als een ideale opslagruimte voor spullen van de ruilgoederenbank.

Dat laatste bleek geen succes volgens makelaar Wijnholds. ,,Daarmee werd het voor jongeren aantrekkelijk gemaakt in te breken en op de bankstellen te gaan zitten stickie roken.'' Met de kopers uit het westen lijkt de makelaar eindelijk de partij gevonden die bereid is door te pakken. ,,Het ziet er allemaal verpauperd uit, maar het casco is degelijk, van goede materialen en het is een enorme ruimte met veel grond eromheen. Het probleem was dat je geld nodig hebt om te verbouwen. Daar schortte het bij de vorige belangstellenden aan.''

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.