Oud-woordvoerder Martin Luther King volgt bestorming Capitool met ontzetting: 'Het lijkt wel een bananenrepubliek'

Harcourt Klinefelter (82) uit steenwijkerwold volgt vol verbazing de ontwikkelingen in Washington. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI

Vol ontzetting kijkt Harcourt Klinefelter (82) woensdagavond naar de beelden van de bestorming van het Capitool. ,,Amerika lijkt op deze manier wel een bananenrepubliek”, zegt de oud-woordvoerder van Martin Luther King, wonend in Steenwijkerwold.

Klinefelter, die zijn levenswerk ervan maakte om de ‘droom’ van King te verspreiden, vindt ‘de rechtstreekste aanval op de democratie’ verschrikkelijk om te zien. ,,Dit is nog nooit eerder voorgekomen in de Amerikaanse geschiedenis.”

‘De climax van al die hatelijke toespraken’

Hij hoopt dat de rust snel terugkeert en dat er geen massale rellen uitbreken als toen het geval was na de moord op King in 1968. ,,Maar toen waren er rellen vanwege hulpeloos verdriet, pijn omdat hun leider dood was. De aanhangers van King voerden een geweldloos protest. Wat nu gebeurt, is veel erger. Dit is de climax van al die hatelijke toespraken die Trump wekenlang heeft gegeven. Hij gooit al jaren olie op het vuur.”

‘Biden moet vooruitgang brengen’

De volgens hem lauwe reactie van Trump, die het geweld niet goedkeurt maar mensen ook niet oproept om te vertrekken, omschrijft hij als ‘gevaarlijk’. ,,Trump is overtuigd van zijn gelijk. In zijn perceptie heeft hij niet verloren. Beangstigend, want straks gebruikt hij dit om te zeggen: zie je wel, ik had toch gelijk.”

Klinefelter voelt mee met veel vrienden in Amerika, die volgens hem al vier jaar ‘op hun tandvlees lopen’ onder Trump. De oplossing? ,,Biden moet vooruitgang brengen en mensen weer verenigen. Dat moet zo snel mogelijk hersteld worden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe