Heb je hier beet? Zet je dan maar schrap: een vijver die alleen maar 'monsters' herbergt

Beet hebben en zeker weten dat het een grote vis is. Het kan volgend jaar bij De Woldstek in Ruinerwold. Big game-vissen op zijn Nederlands in een nieuwe vijver.

Als het allemaal een beetje meezit gaat de schop voor de nieuwe visvijver in maart in de grond.

Een u-vormige vijver met poten van ruim honderd bij dertien meter moet vissers een voor Nederland unieke viservaring geven bij Forellenvisvijvers, Belevingsvijver en Minicamping De Woldstek. ,,Het wordt een vijver waar alleen grote steuren, karpers en meervallen worden uitgezet. Die kunnen een lengte van 1,5 tot 2 meter hebben”, vertelt eigenaar Andre Hilbrink.

,,Nu zwemmen er ook grote exemplaren rond in de belevingsvijver, maar dat zijn er een paar op de duizend. In de nieuwe vijver komen alleen grote exemplaren.”

Eigen hengel mee

Alleen ervaren vissers mogen straks hun hengel uitwerpen in de zogenaamde big game-vijver, want vissen op grotere dieren is een specialisme.

,,Hier laten wij geen dagjesmensen in vissen en we verhuren dan ook geen hengels voor die vijver. Als mensen zelf het juiste materiaal hebben, kan ik zien dat ze ervaren zijn”, zegt Hilbrink.

,,Er komen parkeerplaatsen naast de nieuwe vijver zodat de vissers niet ver hoeven lopen met hun eigen hengel, schepnet en onthaakmat.”

Uniek in Nederland

Volgens Onno Terlouw van Sportvisserij Nederland is het concept uniek in Nederland. ,,Er zijn wel vijvers waar je deze combinatie van vissen hebt, maar alleen grote in een vijver ken ik niet.”

Overigens is de naam big game-vissen niet helemaal correct naar maatstaven van de vereniging. ,,Onder big game verstaan wij het vissen op marlijn en tonijn; op tropische wateren met grote boten en hele zware hengels. Vertaald naar Nederlandse maatstaven is big game hier een logische naam.”

Hopen op milde winter

De hang naar een nieuwe attractie op zijn terrein is groot bij visliefhebber Hilbrink. Dit jaar bestaat zijn bedrijf vijftien jaar.

,,Hier was vroeger het zwembad, onze kantine was vroeger de ruimte met kleedhokjes. Het begon met drie vijvers, dat werden er al gauw vier en door opdeling van een vijver kwam nummer vijf er.”

Al twee jaar loopt Hilbrink rond met het plan voor een vijver met alleen maar grote vissen. ,,Maar vergunningen regelen vertraagt het proces. Onder het perceel loopt nu nog diagonaal een waterleiding van de WMD, die moet omgelegd worden naar gemeentegrond. Als het vriest deze winter kan dat niet, dan gaat het langer duren.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.