Het was jarenlang sleuren om in delen van de gemeente glasvezel te krijgen. Nu gaat het ineens heel rap in Borger-Odoorn. Iedereen kan straks aan het snelle internet.

Wethouder Freek Buijtelaar (Gemeentebelangen) vertelde het nieuws vol trots aan de gemeenteraad. Meerdere commerciële partijen pakken de komende tijd de graafmachine voor bekabeling door de hele gemeente. Een langgekoesterde wens van politiek en dorpen.

Voormalig voorzitter van Stichting Breedband Borger-Odoorn Sjaak Janson blikt tevreden terug op het pionierswerk van zijn club. ,,We hebben er sinds 2015 aan moeten sleuren. Het heeft ons heel veel tijd en energie gekost. Ons gebied was heel lang niet interessant. Vijf jaar later concurreren bedrijven hier in de grond.’’

'Hier ligt het al'

Dat laatste levert naast blijdschap ook opengebroken stoepen en hoofdbrekens op. Ieder bedrijf wil zijn eigen kabel in de grond. Ook als er al eentje ligt van een concurrent. ChristenUnie-raadslid Erik Braam uit Nieuw-Buinen ziet dat met lede ogen aan.

Hij kreeg zelf een brief dat er voor zijn huis binnenkort wordt gegraven. Braam: ,,Hier ligt gewoon al een kabelbuis. Er is al glasvezel. Dan is het toch onnodig om de boel weer open te breken. Zijn die bedrijven wel goed op de hoogte?’’

Wethouder Buijtelaar kan weinig betekenen voor Braam en zijn buren. ,,Dit is marktwerking. We kunnen bedrijven niet aan een gebied toewijzen, want dan werken we mee aan kartelvorming.’’ Wel heeft hij de aannemers bij elkaar aan tafel gezet met het verzoek slim om te gaan met nieuwe werkzaamheden. ,,Het is veel handiger als ze dat gelijktijdig doen. Eén gleuf is beter dan twee.’’

Van 0 naar 1200

Daarover hoeft Sjaak Janson zich geen zorgen meer te maken. Hij ontving maart vorig jaar als kartrekker van glasvezel de eerste aansluiting. Bij hem thuis in Odoornerveen. 1200 huishoudens in het buitengebied volgden binnen een jaar.

Janson: ,,We krijgen nog steeds complimenten en dankbetuigingen. Juist in deze coronatijd is het echt geen overbodige luxe. Als bijvoorbeeld het thuisonderwijs met onze oude snelheid had gemoeten, was het rampzalig geweest.’’ Hij ontving met zijn strijdmakker Marco den Aantrekker de erepenning van de gemeente Borger-Odoorn voor hun jarenlange inzet voor de komst van glasvezel.

Aan het begin moesten ze nog deur aan deur om steun te vergaren. Het streefaantal voor deelnemers werd net niet gehaald. Het afhaken van KPN was een nieuwe klap. Tot een samenwerking met een andere partij kwam het wel.

Te popelen

Resultaat anno 2021: Borger-Odoorn heeft de aansluiting te pakken. Het netwerk voor de kleine kernen ligt er grotendeels, en bedrijven staan te popelen om ook de grotere dorpen te voorzien. Nog dit jaar moeten alle 11.000 huizen in Borger-Odoorn de mogelijkheid hebben van snel internet via glasvezel.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe