Heel Holland Bakt voor professionals: 'Thuisbakken laat ik lekker aan mijn moeder over'

Terwijl de thuisbakkers in de tent van Heel Holland Bakt maar wat aanmodderen, doet Anika van der Veen (25) uit Peize samen met Stephanie van Sonderen (26) uit Veldhoven mee aan de Dobla Pastry Battle. Die is donderdag op de Horecavakbeurs in Amsterdam.

Wat voor wedstrijd is dit precies?

„Het is een wedstrijd voor professionele patissiers. Er doen een aantal goede, bekende patissiers aan mee, dus als we het goed doen kunnen we ons echt in de kijker spelen.”

Wat moeten jullie doen?

„De opdracht bestaat uit drie rondes. Eerst moeten we een klassieke desserttaart maken, daarna friandises. Dat zijn hele kleine gebakjes die je in één hap op kunt eten. Daarvan moet er eentje zoet zijn, de ander moet twee soorten noten bevatten. Als laatste krijgen we een blackbox-opdracht, waarvan we niet weten wat die zal zijn.”

Heb je vaker aan dit soort wedstrijden meegedaan?

„Vorig jaar hebben Stephanie en ik meegedaan aan een wedstrijd in Alkmaar, daar werden we tweede. Het niveau tijdens dit soort wedstrijden is hoog. De adrenaline giert wel door je lijf op zo’n moment, maar ik denk dat we een goede kans maken om mee te strijden voor de winst.”

Het publiek kan live meekijken. Maakt dat het extra spannend?

„Eigenlijk merk je daar weinig van, we zijn veel te druk om alles op tijd af te krijgen. In Alkmaar was er ook publiek, en dat merkte ik pas toen iedereen schrok omdat ik iets liet vallen, haha.”

Hoe ben je patissier geworden?

„Ik ben banketbakker bij Albertema en de patisserie trekt mij heel erg. Het lijkt op elkaar, maar bij patisserie gaat het om kleinere, luxer afgewerkte gebakjes. Ik heb een opleiding gedaan bij de bekende patissier Jeroen Goossens en daar ken ik Stephanie ook van. Ik probeer er nu echt beter in te worden, zodat we bij Albertema ook meer patisserie kunnen aanbieden. Maar de slagroomtaarten blijven natuurlijk ook gewoon hoor.”

Hoe bereiden jullie je samen voor op de wedstrijd?

„We zijn al in oktober om tafel gegaan om te bedenken wat we willen gaan maken. Vervolgens hebben we dingen uitgeprobeerd en aangepast. Sinds vorige week hebben we ons plan helemaal op papier staan en morgen gaan we nog één keer oefenen met tijdsdruk, zodat we helemaal klaar zijn voor de wedstrijd.”

Ben je net als de deelnemers in Heel Holland Bakt ook een thuisbakker?

„Absoluut niet, haha. Thuis mis ik echt de goede apparatuur en ruimte die er op mijn werk wel is. En dan kan een simpele boerencake nog mislukken. Thuisbakken laat ik lekker aan mijn moeder over.”

De wedstrijd is donderdag vanaf 9.30 uur live te volgen via hetYouTube-kanaal en de Facebookpagina van Dobla.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.