Heel je leven werken op één school: Juf Diet Akkerman neemt na 45 jaar afscheid van de basisschool in Gasselte (+video)

Juf Diet Akkerman (65) werkte 45 jaar lang op o.b.s. De Dobbe in Gasselte. Vandaag neemt ze afscheid.

Het is iets over half 9 als een druk toeterende oude Snoek na drie extra rondjes om de rotonde in Gasselte het dorp binnen komt rijden. Op de parkeerplaats van Rossingh Drilling B.V. staat een groep Arabieren met lange, witte gewaden wild naar de dame achterin de auto te zwaaien.

Als de auto is gestopt opent één van hen de achterdeur. Juf Diet Akkerman (65) stapt uit. Met haar handen op elkaar gevouwen en licht voorovergebogen begroet ze het oliesjeikachtige type. Ze straalt.

De oudste en jongste leerling van de school haalden juf Diet vanmorgen op bij haar huis in Gieten. Daar zat ze al vroeg op het puntje van de bank te wachten. Ze wíst dat er iets ging gebeuren. Maar wat?

Kleding uit Diet’s favoriete reislanden

Eenmaal in Gasselte wordt het nog niet heel veel duidelijker voor Diet. Van de arabieren - de kinderen van groep 8 van o.b.s. De Dobbe in Gasselte - krijgt ze een puzzelstukje in haar handen gedrukt. Volg ons maar, roept een van de kinderen. Ze brengen hun juf naar de volgende post.

Onderweg loopt ze tegen een versierde boom aan. Op de boom prijkt een oude foto van juf Diet en een paar andere leraren, verkleed voor de vossenjacht. Ze lacht. En de kinderen net zo hard.

Verderop doemt een andere groep op. De kinderen van groep 7 hebben zich in lederhosen en dirndl’s getuigd. Langzaam begint Diet iets te dagen. De kinderen dragen de kledij van de landen waar ze ooit op vakantie is geweest.

‘Ik heb er geen woorden voor’

En zo verzamelt zich een steeds grotere en kleurrijkere groep om Diet heen. De Amerikaanse president Donald Trump duikt meerdere malen op. Want de VS, daar is Diet ook geweest. Net als Gambia, China en de Canarische Eilanden. Groep 1 is gehuld in matrozenpakjes. Zij staan voor Delfzijl. Want daar is hun juf geboren.

Diet springt de tranen in de ogen. „Ik heb er geen woorden voor”, zegt ze. „Ik vind het... fantastisch!”

Krijten en programmeren

Op 1 maart 1973 begon ze als kleuterjuf op de kleuterschool in Gasselte. Al snel kwam ze in de meerkoppige schoolleiding terecht. Later werd ze directrice van De Dobbe. „Door de omvang van de school ben ik ook altijd juf gebleven”, vertelt ze. „Ik stond twee dagen voor de klas en was twee dagen bezig met het directeurschap. Een leuke combinatie. Want je staat nog heel dicht bij de kinderen en de praktijk.”

In die 45 jaar op dezelfde school maakte Diet een hoop veranderingen mee. „Ik begon ook met het krijtje”, zegt ze lachend. „Nu zijn we bezig met het programmeren van robotjes. Dat vind ik geweldig, dat we dat doen.”

Voor veel kinderen geldt dat Diet hun ouders ook nog in de klas heeft gehad.

Een avontuurlijke juf

De avontuurlijke Diet staat bij de kinderen bekend als de juf met de prachtige reisverhalen. Dat vindt ze ook belangrijk. Het oog houdt niet op in Gasselte, is de boodschap die ze hen wil meegeven.

En reizen, dat is precies wat ze gaat doen nu ze met pensioen is. „Ik ga eerst een maandje rustig aan doen. Dan ga ik 3,5 maand op reis met een vriendin. We gaan naar Indonesië en Australië.”

Wat ze het meest gaat missen aan De Dobbe? „De levendigheid. Het contact met de kinderen. En de collega’s, die de spil in het web zijn.”

Luid applaus

Eenmaal bij school aangenomen - en als de tranen weer zijn gedroogd - krijgt ze de opdracht een geheel te maken van de puzzelstukjes die ze van elke groep heeft gekregen. Als dat is gelukt, klinkt er een luid applaus. Op de plaat staat de oude kleuterschool waar ze ooit begonnen is.

Maar als Diet dacht dat dit het hele programma is, dan heeft ze het goed mis... De dag is pas net begonnen!

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.