Heemschut springt in de bres voor raadhuis Eelde

Bond Heemschut is bezorgd over bouwplannen achter het voormalige raadhuis in Eelde-Paterswolde en steunt de omwonenden in hun verzet.

Actievere bemoeienis

De omwonenden vinden ook dat de gemeente Tynaarlo zich actiever moet bemoeien met de ontwikkelingen in deze cultuurhistorisch belangrijke omgeving.

,,B en W staan in principe positief tegenover de bouwplannen, maar zeggen de uitwerking kritisch te blijven volgen. Wij vrezen dat wij als bewoners straks de hete kolen uit het vuur moeten halen’’, zegt woordvoerder Maarten Rottinghuis van de omwonenden.

Het pand staat nu gedeeltelijk leeg en maakt een verwaarloosde indruk. De eigenaar, Paas Vastgoed, heeft plannen er zestien zorgappartementen in te realiseren Om het plan rendabel te maken, zou er een nieuw gebouw van vier bouwlagen achter moeten komen met achttien woonappartementen in de vrije sector. Hiervoor zou een stuk van de openbare weg, de Prinses Irenelaan, worden volgebouwd.

,,Wij zijn, net als de omwonenden, bezorgd over het grote volume van de nieuwbouw’’, zegt Pieter Brink van Bond Heemschut Drenthe, tevens eigenaar van architectenbureau B+O in Meppel. ,,Dat staat niet goed achter het monumentale voormalige raadhuis en ook raakt de samenhang zoek in de Oranjepolder, de buurt achter het raadhuis.’’ De Bond Heemschut is een vereniging die zich sinds 1911 inzet voor het behoud van cultureel erfgoed. Met die doelstelling procedeert de bond regelmatig tegen haar onwelgevallige stedenbouwkundige ingrepen.

Comité

Paas Vastgoed heeft onlangs tijdens een bijeenkomst de omwonenden geïnformeerd over de plannen. De omwonenden hebben daarop een comité opgericht, met Rottinghuis als voorzitter.

Rottinghuis en zijn buurman Piet Stol proberen nu de fracties in de gemeenteraad tot een actievere houding te bewegen. Rottinghuis: ,,Niet alleen het voormalige raadhuis is een monument, de gemeente heeft de wijk er achter heeft de hoogste waardering in de gemeentelijke Structuurvisie Cultuurhistorie 2014-2024. Je kunt de bescherming ervan niet alleen aan de bewoners overlaten.’’

Brink stelt zijn vraagtekens bij de economische noodzaak om een gebouw achter het raadhuis te bouwen. ,,In Havelte is een soortgelijk gebouw ook omgebouwd tot zorgcomplex. Hier was het niet nodig er een gebouw achter te zetten.’’

Het voormalige raadhuis verloor zijn oorspronkelijke functie in 1999. Diverse organisaties huren er nu kantoorruimte van Paas, maar er staan veel vertrekken leeg.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.