Heibel bij ‘t Volk van Grada in Emmen: vier bestuursleden weg

Het rommelt binnen de Drentse vereniging ‘t Volk van Grada in Emmen. Vier van de zeven bestuursleden hebben uit onvrede hun functie neergelegd.

Een van de vertrokken bestuurders is Henny van der Veen-Kruit. Zij was tussen 1994 en 2006 namens Gemeentebelangen wethouder in Borger-Odoorn. De tegenwoordig in Emmen woonachtige Van der Veen-Kruit was pas sinds mei vorig jaar voorzitter. ,,Het voelt als een enorme nederlaag dat ik al zo snel weer ben vertrokken. Zoiets past ook helemaal niet bij mij. Maar voor mijn gevoel kon ik niet anders. Het bestuur vormde geen eenheid en de onderlinge verhoudingen waren niet goed’’, zegt Van der Veen-Kruit.

Oudgedienden

Korte tijd nadat Van der Veen-Kruit haar biezen had gepakt, legden ook de bestuursleden Jan Dijkhuizen, Evert Hoven en Jenny Sakko hun functie neer. Dijkhuizen: ,,In het bestuur zitten oudgedienden die noodzakelijke vernieuwingen bij ‘t Volk van Grada tegenhouden. Nadat Van der Veen-Kruit was opgestapt, hebben wij deze mensen de kans gegeven om de eer aan zichzelf te houden. Toen wij nul op rekest kregen, hebben Evert Hoven, Jenny Sakko en ik zelf maar onze functie neergelegd.’’

Dijkhuizen en Hoven zaten net als de opgestapte voorzitter ook pas ruim een half jaar in het bestuur.

Museumboerderij uit 1681

‘t Volk van Grada richt zich onder meer op voordrachten en folkloristisch toneel in het Drents. Ook worden er shows gegeven in oud-Drentse kleding. De thuisbasis is de Nabershof, een uit 1681 daterende museumboerderij aan het Noordeind. In het kader van het project Geopark De Hondsrug zijn er plannen om bij de boerderij een expositieruimte te bouwen.

De Nabershof is volgens stichting Geopark een prima plek om de historie van de landbouw te herbeleven en toe te lichten. De museumboerderij en het bijbehorende theehuis zouden anders worden ingericht. Totale kosten: bijna 6 ton.

Geen eenheid

Volgens Van der Veen-Kruit is van dit bedrag inmiddels ruim tweederde deel binnen, via een zogeheten Leader-subsidie.

,,Er is nog dus nog volop werk aan de winkel. Maar omdat het bestuurlijk gezien geen eenheid was, wilde ik dit niet meer voor mijn verantwoordelijkheid nemen. Het spijt me echt, vooral voor de geweldige vrijwilligers bij de vereniging.’’ Volgens oud-bestuurslid Dijkhuizen is het project met de Nabershof uitermate belangrijk, maar is het voor ‘t Volk van Grada ook cruciaal om meer leden te krijgen. ,,En die krijg je er echt niet zomaar bij.’’

Op schreden terugkeren

Het ook opgestapte bestuurslid Evert Hoven wil inhoudelijk niet op de kwestie ingaan. ,,Dit omdat er nog gesprekken gaande zijn’’, zo verklaart hij. Janny Eefting, secretaris en een van de nog drie resterende bestuursleden, hoopt dat in ieder geval een deel van de vertrokken bestuurders op zijn schreden terugkeert.

,,We gaan op korte termijn om tafel en ik hoop dat er nog een opening is.’’ Over de achtergronden van de crisis laat zij zich niet uit. Duidelijk is wel dat Van der Veen-Kruit en Dijkhuizen niet terug willen in het bestuur. Het vierde opgestapte bestuurslid Jenny Sakko was niet voor commentaar bereikbaar.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.