Heidekoe rukt op in Drenthe

De heidekoe wordt steeds populairder in Drenthe. Ze zijn lichter en beter voor de heides. Gisteren zijn vijf heidekoeien uitgezet op het Mantingerveld.

Ze zijn licht, ze eten alles en zijn winterhard. Heidekoeien zijn ideaal voor, zoals de naam al zegt, de hei. Voedselarme gronden zijn geen probleem voor de wendbare dieren en bij het baren hebben ze niemand nodig. Dat gaat allemaal vanzelf bij het historische ras. Bovendien vertrappen ze de hei niet omdat ze veel lichter zijn dan andere koeien.

Een kleine kudde graast al in natuurgebied de Drentsche Aa, ze hebben in het Balloërveld gebivakkeerd en er is een groeiende kudde van negen heidekoeien op het Mantingerveld actief. Gisteren kwamen er vijf heidekoeien bij op het Mantingerveld, een zesde is onderweg. Het is de bedoeling dat de kudde in tien jaar groeit tot dertig stuks. Daarna worden er ook heidekoeien naar het Dwingelderveld gebracht.

Deens fokprogramma

Heidekoeien waren lang niet meer in Nederland te vinden, tot er in Denemarken een fokprogramma werd gestart. Sindsdien verspreidt de heidekoe zich weer over Nederland. Natuurmonumenten in Drenthe werkt in dit project samen met de Agrarische Natuurvereniging en Geldersch Landschap. Ze wisselen stieren uit om de lijn gezond te houden.

Heidekoeien hebben grote voordelen, zegt Han Duiveman van Natuurmonumenten: ,,Ze eten erg veel, ook alles wat boom wil worden. Laatst zag ik een heidekoe die van een eik at en ze eten beuken. Daarmee voorkom je dat het Mantingerveld een bos wordt.’’

RWE betaalt voor koeien

De koeien zijn betaald door de RWE kolencentrale in de Eemshaven ter compensatie van de uitstoot. In totaal steekt de RWE een ton in het natuurgebied. ,,Zelfs op het Mantingerzand was de uitstoot van de kolencentrale merkbaar, er groeide bijvoorbeeld minder jeneverbesstruweel.’’ De heidekoeien zijn goed voor de struik in tegenstelling tot Hooglanders. ,,Die beschadigen de jeneverbesstruweel door ertegen aan te schuren, heidekoeien eten ervan maar zijn niet zo ruw.’’ Op het Dwingelderveld wordt gegraasd met schapen, en daar begint de jeneverbes weer te floreren. Dat hoopt Duiveman ook voor de jeneverbes op het Mantingerveld.

Winterhard

Ook al zijn de koeien winterhard, ze worden dan wel binnengehaald bij een boer. ,,Dat is omdat ze dan genoeg gegeten hebben van het veld. Dan heeft het veld ook even rust om te herstellen.’’ Van november tot mei zijn ze binnen, daarna kan iedereen ze tegenkomen. En dat is niet eng, zegt Duiveman. ,,Ze zijn totaal niet agressief. Ik heb er net nog tussen gestaan om er eentje te vangen, maar dan doen ze niets.’’

Elk jaar wordt het effect van de heidekoe op het veld geëvalueerd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.