Hekken aan Schimmerweg in Emmen

De eigenaren van een rij leegstaande panden aan de Schimmerweg in het Emmer centrum nemen maatregelen om kraken van deze gebouwen te voorkomen.

Tussen de panden zijn hekken geplaatst. Dit gebeurde op aandringen van de gemeente. De panden zijn afgesloten van gas, water en licht en zijn dus onbewoonbaar.

Het koperwerk is er inmiddels door dieven uitgehaald. ,,Wij hebben de eigenaren uitgenodigd voor een gesprek'', bevestigt woordvoerster Lisette Hooijer. ,,Daarna zijn zij begonnen met opruimwerkzaamheden en het plaatsen van hekken.''

Leegstand
De Schimmerweg loopt parallel aan de Hondsrugweg en ligt tussen de hoek Frieslandroute en de Westenesscherstraat. De panden waar nu hekken staan, bevinden zich tussen het kantoor van woningbouwcorporatie Domesta en het enige nog bewoonde huis aan de Schimmerweg.

De betrokken panden zijn eigendom van een consortium van bouwbedrijf Brands, installatiebedrijf De Groot en een Duitse onderneming en staan al geruime tijd leeg. In de jaren negentig paste de gemeente het bestemmingsplan zo aan dat de bouw van kantoren daar mogelijk werd, maar die kantoren kwamen er tot op heden niet.

Vooral de laatste jaren verloederen de betrokken panden en percelen zienderogen. Dit tot verdriet van het echtpaar Klaas en Aukje Zantingh, de enige bewoners van dit straatje. Begin november leidde de diefstal van koperleidingen tot commotie. Dieven hadden volgens Enexis de leidingen vanaf de plek waar een gasleiding een leegstaande woning binnenkwam losgezaagd en meegenomen.

Gevaarlijk
Dat had tot een gevaarlijke situatie kunnen leiden. De daders hadden na het zagen de gasleiding wel met tape dichtgeplakt, waardoor er niet veel gas kon ontsnappen. Recentelijk werd er een zwerver in een leegstaande garage aangetroffen. ,,Hij had daar, zo hoorde ik, een groot aantal waxinelichtjes aangestoken'', zegt Aukje Zantingh.

De verloedering springt extra in het oog doordat het centrum de afgelopen jaren juist voor kapitalen is opgeknapt. Bij de gemeente zijn er volgens Hooijer nog geen definitieve plannen ingediend voor de strook tussen de woning van het echtpaar Zantingh en het kantoor van Domesta. Eerder meldde de gemeente dat het bestemmingsplan – met daarin de bestemming kantoren – niet op voorhand wordt aangepast.

Foto: Archief DvhN

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.