Hellehond Mannes en het ontstaan van Assen

Mannes is zijn naam en hij is zes meter groot. We hebben het over het kunstwerk dat straks bij het nieuwe station van Assen komt en waarover ophef is ontstaan. Assen heeft toch niks met een hond? Mannes inspireerde Bernd Otter – Assenaar in hart en nieren en journalist van deze krant – tot onderstaand verhaal.

Goden

In een grijs verleden, toen Drenthe nog een land was van woeste vlaktes, heide en moerassen moet het gebeurd zijn dat de goden van de Scandinavische volkeren werden geëerd. We hebben er nog de benamingen van onze woensdag, donderdag en vrijdag aan overgehouden; Wodan de oppergod, Donar de dondergod en Freya, de godin van vruchtbaarheid, liefde en wellust. Men zegt dat het de Vikingen zelf zijn geweest die die verering naar het Drentse land hebben gebracht. Onder dwang, dat wel. Want de Drenten lieten zich niet gemakkelijk wat aanleunen, ook toen al niet. De bewoners van onze mooie Landschap geloofden vooral in eigen kracht, het eigen vermogen om de grond te bewerken, hutten te bouwen en werktuigen te maken.

Registreer gratis en lees dit artikel

Heeft u al een account? Inloggen

Door op verzenden te klikken ga ik akkoord met de algemene voorwaarden en privacy statement

Na registreren leest u direct verder

Gefelicteerd! U bent nu geregistreerd

U kunt met deze registratie elke maand 6 plus artikelen lezen.
We wensen u veel leesplezier.

Limiet bereikt

U heeft de limiet van 6 plusartikelen voor deze maand bereikt. Op de eerste dag van de volgende maand vullen we het tegoed weer aan. Of neem een abonnement voor onbeperkte toegang.

Abonneren

Bent u al abonnee?

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.