Helling van Asser fietstunnel toch steiler

De helling van de Vredeveldse tunnel in Assen wordt steiler dan gepland. Een aanwonende weigert om medewerking aan de werkzaamheden te verlenen.

De fietstunnel is een belangrijke verbinding tussen Assen-Oost en het centrum en loopt onder het treinspoor door. Het werk is onderdeel van de reconstructie van het stationsgebied waar momenteel volop aan wordt gewerkt. De helling in de oude tunnel bedroeg 5 procent. Vooral ouderen kwamen op de fiets die helling maar moeizaam op. Aanpassing van het hellingspercentage was een grote wens van de gemeenteraad, de Fietsersbond en het Bewonersoverleg Assen-Oost.

Op uitdrukkelijk verzoek van de raad werd voor de oostkant van de tunnel het aanvankelijke plan aangepast. De tunnel werd hier geheel open gemaakt met een onderbreking van de Oosterparallelweg. Een deel van het dek van de tunnel werd dunner gemaakt. Hierdoor werd het hellingspercentage in het laatste gedeelte van de tunnel van 5 naar 4,35 procent gebracht.

Geen toestemming

Om de verdunning van het dek te realiseren, is het noodzakelijk om de tuin van een aanwonende te gebruiken als werkterrein. Aannemer BAM Infra, die ook de autotunnel voor het station bouwt, voerde met de eigenaar maar die weigerde toestemming. Ook de gemeente deed nog een poging om de eigenaar op andere gedachten te brengen. ,,Zijn standpunt is helder: er komt geen toestemming om het perceel te betreden en werkzaamheden uit te voeren’’, aldus B en W in een brief aan de raad. Eventueel betreden moet juridisch afgedwongen worden en het college is niet zeker of de uitspraak dan wel positief uitpakt.

B en W hebben de zaak opnieuw afgewogen en stellen vast dat het verschil tussen 4,35 en 5 procent gering is. Bovendien is geen sprake van een doorlopende helling maar zit er een knik in. ,,Gezien de extra kosten van 80.000 euro en de geringe te bereiken verbetering hebben we besloten de oude situatie te handhaven.’’

De Fietsersbond Assen is teleurgesteld dat de tunnel niet ‘levenloopbestendig’ wordt gemaakt. ,,Wanneer je mensen zo lang mogelijk mobiel wil houden en Assen-Oost bereikbaar, moet je de tunnel wel voor iedereen toegankelijk maken. Maar we begrijpen dat de gemeente er wel alles aan heeft gedaan. Het is niet anders.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.