Alarm! Vorst is onderweg. IJs, dus schaatsen. Uit het spreekwoordelijke vet met die dingen. Maar waar liggen ze ook alweer? Zijn vast bot. Hoe laat je ze slijpen in coronatijd?

Hoewel geboren in een echt schaatsnest, dateert de laatste afspraak met de gladde ijzers alweer van een jaar of wat geleden. Zoek het kunstijs al lang niet meer op. Eigenlijk al sinds het opdoeken van DeSmelt in Assen niet meer. En een nieuwe Drentse kunstijsbaan lijkt verder weg dan ooit. Het is nu meer een kwestie van pluk de (ijs)dag.

En ja hoor, bot

Snel schakelen, want vorstperiodes duren tegenwoordig niet lang. Waar liggen ze? Boven in de kast? In één keer goed. En ja hoor, bot. Op botte schaatsen zwabber je alle kanten op. Vooral zijwaarts. En je wilt vooruit. Slijpen! Maar waar?

In vroeger jaren waren overal wel adresjes. Vaak bij de plaatselijke fietsenmaker. Of iemand van de ijsclub. Misschien hebben zij ook wel de hoop op natuurijs een beetje verloren en het zaakje op Markplaats gezet. Te koop: bij gebrek aan ijs, zgan slijpmachine, de laatste jaren weinig gebruikt, tegen elk aannemelijk bod.

Eerst maar dichtbij huis beginnen. In Dwingeloo was Warenhuis Boerhof altijd the place to be. En nog steeds, zo blijkt. Maar Thom Boerhof vindt het maar knap ingewikkeld, schaatsen slijpen in coronatijd. ,,Valt het onder reparatie, dan mag het. Maar kun je slijpen zien als een reparatie'', vraagt hij zich hardop af. Mensen zouden hun schaatsen achter de winkel moeten leggen en dan de volgende dag weer ophalen. En betalen? ,,Afrekenen in de openlucht mag volgens mij wel.'' Hij is er nog niet uit.

'Halen en brengen is geen haalbare kaart'

Iets verder van huis: Combi Sport in Beilen is ook een erkend adres, verzekert de man van ijsbaan Sietsenveen. En dat is zo, bevestigt ondernemer Johan 'alt 148' Götz. Ook hij denkt hardop: ,,Hoe gaan we dat doen? Ik mag wel halen en brengen, maar dat is voor die paar centen geen haalbare kaart. Ik moet iets bedenken dat mensen hun schaatsen zelf brengen, bij de deur leggen en op een afgesproken tijd bij diezelfde deur weer ophalen. En betalen met een tikkie. Ik weet het anders ook niet. Wie een beter idee heeft, mag het zeggen.''

Gert-Jan van der Scheer van Schaatsshop Drenthe in Drouwen legt zich volledig toe op schaatsen en skeeleren. Hij zal het wel weten. ,,Nou ja, het is een lastig verhaal in de huidige tijd. Normaal gesproken komen mensen naar m'n winkel en halen ze hun geslepen schaatsen de volgende dag weer op. Dat is nu even anders. Ja, volgende week mag het weer, maar dan is de vorstperiode misschien alweer voorbij. Ik denk dat ze hun schaatsen nu maar achter de winkel moeten leggen en dan inderdaad betalen met een tikkie. Zoiets.''

'Ach, het is een bijverdienste'

Eens even kijken op Marktplaats. Misschien is er een particulier die zijn of haar diensten aanbiedt. In Friesland zijn enkele adresjes, in Drenthe niet en eentje in Groningen. Dat is nog een hele reis voor een paar scherpe scheuvels. ,,Ach, het is een bijverdienste'', zegt Niels. Gewoon even bellen, brengen, betalen met een tikkie en de volgende dag ophalen. ,,Zo moet het maar even.''

Er is een betere manier, weet expert Van der Scheer: ,,Pas wanneer het al vriest, denken veel mensen ineens: o jee, mijn schaatsen zijn bot. En dat wil iedereen op hetzelfde moment scherpe schaatsen hebben. Veel beter is om je schaatsen aan het einde van het seizoen te laten slijpen. Dan zijn ze in elk geval scherp als het weer opnieuw gaat vriezen.''

Eerst maar zien of er echt ijs in de sloten komt. Het Noorden heeft wat dat betreft wel de beste papieren, zeggen de weerkundigen. Zo niet, dan zijn er altijd nog de herinneringen. Als driejarige op de dubbele ijzers. Zittend op de schaatsschoen van m'n moeder zag ik, terwijl zij mijn handen vasthield, de wereld aan mij voorbijflitsen. Wat gingen we hard, hè mam.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus