Help, zwembad de Zwaoi in Valthermond verzuipt!

Help, de Zwaoi verzuipt! Uitgerekend in de drukste zomer ooit is het water het zwembad in Valthermond tot de lippen gestegen.

Uitgerekend de Zwaoi. Zwembad, dat draait op een geoliede 120-koppige vrijwilligersmachine en geldt als schoolvoorbeeld hoe je de slurpende draaikolk van geld dat met het zwemwater wegstroomt kunt stoppen. En dit seizoen ook nog eens afstevent op een bezoekersrecord. Wat nu, als de gemeente Borger-Odoorn niet snel de reddingsboei toewerpt? ,,Dan hebben we volgende maand een liquiditeitsprobleem en kan ik niet garanderen of het personeel op tijd zijn salaris krijgt”, zegt Annemiek de Groot, die de vrijwilligersorganisatie leidt.

Acute nood

Waar die acute nood vandaan komt? Niet ingecalculeerde tegenvallers. De Groot: ,,In het ondiepe bad liet afgelopen winter de coating los. Reparatie kostte 34.000 euro. En dat terwijl we amper waren bekomen van de gevolgen van de stroomstoring bij Enexis van vorig jaar. Vanwege een plotselinge piekspanning sloegen toen pompen, cv’s en besturingssystemen op tilt. Vrijwilligers zijn twee weken fulltime bezig geweest de boel te repareren. De kosten zijn deels door Enexis vergoed, maar onder de streep bleven we zitten met een strop van zo’n 6000 euro.” De bijdrage van 36.000 euro die de gemeente jaarlijks pompt in de Zwaoi is volgens De Groot bij lange na niet genoeg om dit soort klappen op te vangen. ,,Dat geld is net voldoende om de boel draaiende te houden, maar dan moet alles meezitten.”

Crisisberaad

Wethouder Niek Wind kent de urgentie van het probleem. ,,Op zeer korte termijn wil ik met het bestuur van de Zwaoi in overleg om scherp te krijgen waar het probleem ligt en zoeken naar een snelle oplossing.”

Drie baden onder één bedrijf

Verzelfstandiging van de drie zwembaden is dit jaar een heet hangijzer in de gemeenteraad van Borger-Odoorn. Door de Leewal (Exloo), de Buiner Streng (Nieuw-Buinen) en de Zwaoi onder te brengen in één organisatie moeten de baden een stabielere toekomst krijgen. Exloo en Nieuw-Buinen hikken op gebied van vrijwilligersinzet, efficiëntie en duurzaamheid aan tegen een enorme achterstand ten opzichte van de Zwaoi.

Bijeenkomsten in Exloo en Nieuw-Buinen

Deze zomer hield de gemeente in Nieuw-Buinen en Exloo bijeenkomsten voor dorpsbewoners om draagvlak te peilen en vooral te creëren. De opkomst stemt wethouder Wind hoopvol. ,,Zo’n veertig mensen in Nieuw-Buinen om zestig in Exloo, en dat op een dag dat het smoorheet was. Het uitgangspunt is in die dorpen totaal anders dan in Valthermond. Als daar de bevolking niet in actie was gekomen, zou het bad op 1 januari 2014 worden gesloten. In Exloo en Nieuw-Buinen bleken mensen vooral bang dat personeelsleden hun baan verliezen door de inzet van vrijwilligers. We willen dat ze met ons meedenken hoe we personeel kunnen ontlasten en de inkomsten van het bad vergroten.”

Niet in beton gegoten

De deadline is 1 januari 2019. Dan moet de nieuwe organisatiestructuur voor de baden rond zijn. In het concept bedrijfsplan voor de komende tien jaar wordt uitgegaan van een jaarlijkse begroting van rond zes ton. Daarvan wordt de helft opgeslurpt door de Leewal. in Exloo. Voor Nieuw-Buinen komt 2 ton beschikbaar, de Zwaoi moet het met 1 ton doen. Wind: ,,Dat is niet in beton gegoten, maar het zijn bedragen die we globaal moeten inzetten op basis van de kosten in de afgelopen jaren. Zwembaden kun je niet één op één met elkaar vergelijken. Zo heeft de Leewal meer personeelskosten en kubieke meters zwemwater dan de Buinerstreng.”

Maatwerk

Los van die begroting van zes ton staat de overgang naar duurzame energie die in Nieuw-Buinen en Exloo moet worden gemaakt. Het pakket van warmtepompen, afdekkleden, zonnecollectoren en h.r.-installaties kost voor beide baden 401.000 euro. Daar staat jaarlijks 46.000 euro besparing tegenover. De grote verschillen in budgetten tussen de drie baden zullen op termijn slinken, verwacht Wind. ,,Toch blijven ze bestaan. De drie baden moeten uitgaan van hun eigen kracht en uitdaging. Het blijft maatwerk.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.