Henk Kuipers van No Surrender opgepakt door politie

De 53-jarige Henk Kuipers, leider van motorclub No Surrender, is dinsdagochtend aangehouden in zijn woning.

De woning van de No Surrender-leider Kuipers wordt momenteel doorzocht. Ook een woning in Sneek en een pand in Drachten wordt door de politie onderzocht.

Mishandeling en afpersing

Kuipers wordt verdacht van zware mishandeling en afpersing. Ook meldt de politie dat er verdenkingen zijn van bedreiging, diefstal met geweld en valsheid in geschrifte.

De leider van No Surrender zou tenminste acht leden van No Surrender hebben mishandeld, bestolen en afgeperst. Dit omdat ze zich niet aan de clubregels zouden hebben gehouden. Vervolgens moesten deze leden - die er inmiddels zijn uitgestapt - boetes van duizenden euro's betalen.

Er is ook een 59-jarige man uit Sneek aangehouden. Hij werd in zijn eigen woning opgepakt. Deze man wordt verdacht van afpersing en valsheid in geschrifte.

Angst om aangifte te doen

Bij de politie zijn signalen binnengekomen dat een flink aantal vermeende slachtoffers van Kuipers geen aangifte durft te doen. ,,Wij tolereren niet en accepteren niet dat angst de regie overneemt'', laat politiewoordvoerder Paul Heidanus weten. Volgens Heidanus is het onderzoek dan ook nog niet klaar. Meer aanhoudingen worden nadrukkelijk niet uitgesloten.

Afknippen vingers

Eerder dit jaar werd bekend dat zeven personen, die gelieerd zijn aan No Surrender, betrokken zouden zijn bij de ontvoering en zeer gewelddadige afpersing van een afvallig lid van de motorclub, vorig jaar november in Eelde. De zeven personen - een vrouw - dreigden een tatoeage met de naam van motorclub No Surrender, aangebracht op zijn buik, met een heet strijkijzer weg te branden. Ook dreigden ze met het afknippen van vingers.

De verdenking is dat Kuipers tussen 2014 en 2017 mensen mishandelde en heeft afgeperst. ,,Dit gebeurde zowel binnen als buiten de motorclub'', zegt Heidanus.

Kuipers zou ook drie ondernemers uit Noord-Nederland hebben gechanteerd en afgeperst. Hij trad hierin op als een soort van incassobureau. Dit ging, volgens de politie althans, gepaard met bedreigingen. Soms gebeurde dat terwijl Kuipers de kleding van No Surrender droeg.

Zakelijke conflicten

De andere verdachte - de 59-jarige man uit Sneek - wordt verweten dat hij Kuipers inzette om zijn zakelijke conflicten op te lossen. Terwijl hij, zo meldt de politie, zou weten dat dit niet op de legale en wettelijke manier zou gaan.

Onderzoek No Surrender

De aanhouding van Henk Kuipers maakt volgens de politie onderdeel uit van een langer lopend onderzoek naar motorclub No Surrender. Motorclubs als No Surrender worden door de overheid gezien als zogeheten 1%-MC. Clubs die zich buiten de wet houden. 

Begin dit jaar werd het clubhuis van motorclub No Surrender gesloten en gesloopt omdat het illegaal gebouwd was op gemeentegrond. De politie luisterde ook gesprekken af in het clubhuis. Daaruit kwam naar voren dat er gehandeld werd in harddrugs in en vanuit het clubhuis van No Surrender. Deze zomer werd een clublid veroordeeld voor de handel en het in bezit hebben van harddrugs. 

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.