Henneptelers zijn geld kwijt en moeten de cel in

Een 30-jarige Zwollenaar en een 27-jarige handlanger uit Emmen zijn dinsdag veroordeeld tot celstraffen. Bovendien krijgen ze het bedrag van 15.000 euro, dat de politie tijdens het onderzoek in beslag heeft genomen, niet terug.

Het duo had een hennepkwekerij in Kantens. De Groningse politie rolde deze in mei op. Beide mannen exporteerden metalen naar het Belgische Tienen en smokkelden tijdens de transporten ladingen hennep mee. Resten van de softdrugs werden in de auto’s van beide mannen aangetroffen.

De Asser rechtbank legde de Zwollenaar voor hennepteelt, de export van softdrugs naar België, verboden wapenbezit en witwassen anderhalf jaar cel. Tegen hem was twee jaar geëist. De straf viel iets milde uit, omdat de diefstal van elektriciteit hem niet verweten kopn worden. De Emmenaar kreeg negen maanden cel. Tegen hem was anderhalf jaar geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

De Zwollenaar had in het huis van zijn vriendin in Dalen een wapen verstopt. Ook in de woning van de Emmenaar stuitten de agenten op een vuurwapen. De BMW van de man uit Zwolle, die in beslag werd genomen omdat hij voor criminele doeleinden is gebruikt, krijgt de man niet terug.

Beide mannen ontkenden grotendeels. Maar afgetapte telefoongesprekken en aangebrachte peilbakens lieten een ander verhaal zien. De rechtbank tilt zwaar aan de handel in hennep, met alle schade voor de volksgezondheid, criminaliteit en overlast van dien. Dat beide mannen zelf doorgeladen wapens bezaten, werd hen zwaar aangerekend.

Het openbaar ministerie wil in een latere procedure nog ruim 30.000 euro op dit tweetal verhalen, omdat dit geld met misdrijven zou zijn verdiend.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.