Hennie Van der Most zet Duits pretpark te koop om Speelstad Oranje op te knappen

Hennie van der Most heeft Wunderland Kalkar te koop gezet. Wie 16 tot 18 miljoen euro betaalt, wordt eigenaar van de tot pretpark omgebouwde kerncentrale, inclusief hotel-, beurs- en congresaccommodatie.

Van der Most (68) - eigenaar van Speelstad Oranje - doet niet moeilijk over de vraag waarom het bord met ‘te koop’ in de tuin staat bij zijn even over de grens bij Nijmegen gelegen pretpark. „Ik word een dagje ouder en heb geen opvolger. Dat is één reden. Een andere is, dat ik het geld wat ik aan verkoop overhoud kan investeren in andere bedrijven van mij. Zo wil ik Speelstad Oranje een facelift geven en attracties aanschaffen voor het Attractiepark Rotterdam.”

Attractiepark Rotterdam

Van der Most maakte onlangs bekend dat hij op het voormalige terrein van de afvalverbranding Rijnmond een schip wil bouwen dat van grote hoogte in de Maas valt. Maar de kosten voor Attractiepark Rotterdam zijn een stuk hoger dan Van der Most dacht toen hij het terrein jaren geleden kocht. „Destijds dacht ik aan 15 miljoen euro, maar inmiddels vermoed ik dat de verbouwing zeker het dubbele gaat kosten.” In 2020 moet Attractiepark Rotterdam open.

Wunderland

Omdat hij dus nog miljoenen moet investeren en niet met een bank werkt, staat het in 1995 geopende Wunderland Kalkar -voorheen Kernwasser Wunderland - dus te koop. Hij heeft in de loop der jaren 50 miljoen euro in Kalkar geïnvesteerd, zegt Van der Most. „Daar is natuurlijk flink op afgeschreven in de loop der jaren. Wunderland rendeert goed, met tussen de 600.000 en 700.000 bezoekers per jaar. De vraagprijs is reëel.”

Voorwaarde bij de overname

Bedrijfsleider Han Groot Obbink zegt in dagblad Rheinische Post, dat voorwaarde bij de overname is dat alle 375 medewerkers in Kalkar in dienst kunnen blijven. „Als er morgen een koper komt is het goed, maar over vijf jaar kan ook.”

In totaal heeft Van der Most naar eigen zeggen nog 15 bedrijven waar 1.200 mensen werken. De opening van Kalkar betekende - na de realisatie van uitgaanscentrum Preston Palace in Almelo - de landelijke doorbraak voor Van der Most als amusementstycoon.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.