Schaapsherder Marianne Duinkerken is woedend, nu Staatsbosbeheer een ondernemer op 200 meter van de schaapskooi in Balloo drinken en eten laat verkopen. Ze neemt nu een andere route met haar kudde. „Ik ga de kas van die gehaktballenverkoper niet spekken!”

Een week geleden was Marianne Duinkerken met stomheid geslagen, toen ze op zondagmiddag terugkwam met haar kudde van het Balloërveld. Mensen kwamen haar tegemoet met koffiebekertjes en bakjes eten. Tot haar verbazing stond even verderop een ondernemer met een wagentje onder andere koffie en gehaktballen te verkopen.

Wrang, vindt ze, omdat de schaapskooi zelf ook gewoon consumpties verkoopt, nog geen tweehonderd meter verder. „Het kost al ongelooflijk veel geld en energie om deze schaapskooi draaiende te houden. Dan moet dit ons niet ontnomen worden. Wat is hier de toegevoegde waarde van?”

Bang voor meer vervuiling

Duinkerken heeft maandelijks overleg met de boswachter van Staatsbosbeheer en wist niets van de afspraak met de koffieverkoper. „Uit die vergaderingen kwam onder andere dat de boswachters niet meer als handhaver willen optreden in de natuur. Dus dat doen wij schaapherders er ook nog bij. Maar dan moeten deze afspraken niet achter mijn rug om gemaakt worden.”

Daarnaast is Duinkerken bang voor meer vervuiling in de natuur. „Mensen gaan rondom deze kar zitten, omdat ze weten dat ik er met de kudde langskom. Dan kun je er donder op zeggen dat er afval blijft liggen. De krant staan er vol van: geen rotzooi achterlaten in de bossen en op de heide. Ik kan er dan niet bij dat Staatsbosbeheer er juist voor kiest om híér iemand neer te zetten.”

loading

Ze neemt nu met haar kudde een andere route. „Ik weet dat ik daar veel ouders en kinderen verdriet mee doe, maar ik ga niet de kas spekken van die verkoper, ten koste van onze eigen omzet. Zolang deze man er nog staat, gaan de schapen daar niet langs.” Voorlopig neemt ze een route langs de Galgeriet richting de schaapskooi in Balloo.

‘We kunnen de omzet niet missen’

Met mooi weer draait de schaapskooi zo’n 150 tot 200 euro aan consumptieverkoop. „Dat kunnen we gewoon niet missen.” Het laat Duinkerken niet onberoerd. „Je mag best weten dat ik er zelf ook een traan om heb moeten laten. Waarom wordt het ons zo moeilijk gemaakt?”

Voor de ondernemer moet wat Duinkerken betreft een ander plekje gevonden worden. „Ik gun iedereen zijn brood hoor, daar gaat het niet om. Maar waarom nou net hier? Er zijn veel meer plekken in de omliggende natuur waar deze ondernemer een plek had kunnen krijgen. Ik vind het zo jammer, hoe dit gegaan is.”

De boswachter van Staatsbosbeheer heeft na herhaaldelijke pogingen van Dagblad van het Noorden niet gereageerd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe